Burse - Fonduri mutuale

Bursele lumii au avut un început de an plat. Avanpremieră la scăderi sau dezmorţire mai lentă?

Bursele lumii au avut un început de an plat....

Autor: Roxana Pricop

31.03.2014, 00:07 667

„Bursele au avut un debut de an foarte prost. Din cauza restrângerii sti­mu­li­lor financiari de către FED, fluxurile de ca­pi­tal ies de pe pieţele emergente şi se reo­rien­tea­ză spre investiţii în economia reală. Pe de altă parte, există mai multe focare de risc în lume, fie că sunt de natură eco­no­mică, fie că sunt geopolitice, aşa cum este cazul conflictului din Crimeea, care ge­nerează volatilitate pe pieţe“, a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

Indicele american S&P 500 a raportat un plus de 1% în primele trei luni, însă performanţa pe ultimele 12 luni se menţine ridicată la 20% graţie raliului din 2013. În Europa, bursa germană închide primele trei luni în stagnare, cu un avans de doar 0,4%, în timp ce bursa de la Londra are un minus de 0,9%. Doar bursa franceză a crescut mai mult, raportând un plus de aproape 3% de la începutul anului, pe fondul unor rezultate din economie mai bune decât aşteptările.

Privind în regiunea Europei Cen­trale şi de Est, bursa de la Bucureşti a avut printre cele mai slabe evoluţii, cu un minus de 2,5% de la începutul anu­lui. Bursa de la Bu­cureşti a fost afectată de re­tra­ge­rile de pe pieţele fi­nan­­ciare făcute de in­ves­titori din cauza insta­bili­tă­ţii politice din Ucraina şi a con­flictului din Crimeea.

„Conflictul din Cri­meea ne afec­tează din perspectiva economiei fi­nan­ciare şi a sentimentului investi­torilor, iar acest lucru se vede în scă­derea rulajelor cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti“, a afirmat analistul.

Doar bursa din Ungaria a performat mai slab, cu un minus de 6%, şi bursa din Rusia cu un minus de peste 17% de la începutul anului pe fondul retra­ge­ri­lor masive de capital cauzate de con­flic­tul din Crimeea. Bursele din Polonia şi Cehia au cres­cut cu 1,4%, res­pectiv cu 1,7%.

Bursa din Bulgaria a avut cea mai mare creş­tere din regiune, de 22% pentru primele trei luni de an. Avansul pe ulti­mele 12 luni ale bursei de la Sofia urcă astfel la 64%. Bursa din Turcia a cres­cut cu 3,3%, reuşind astfel să îşi revină de pe urma retra­ge­rilor masive de capital din luna ianuarie care au afectat puternic lira turcească.

Pentru următoarele luni, restrân­gerea stimulilor financiari de către banca centrală a SUA, Federal Reserve (FED), va continua să influenţeze pu­ternic mişcarea fluxurilor de capital de pe pieţele financiare ale lumii. Până la finalul anului, Fed ar urma să încheie cel de-al treilea program de relaxare cantitativă, pentru ca din 2015 să ia în calcul o creştere a dobânzii de referinţă, aflată acum la minimul istoric de 0,025%. Analistul Broker Cluj se aşteap­tă ca investitorii să continue să iasă de pe pieţe emergente, fapt ce ar putea aduce corecţii pe termen scurt.

„Bursele externe au avut cinci ani de creştere graţie politicii monetare duse de banca centrală a SUA. Bursele ma­ture sunt la maxime, astfel că po­ten­ţialul de creştere pe termen scurt este rela­tiv scăzut. Acum, când politica Fed se schimbă şi se restrâng lichidităţile pom­pate în pieţe, capitalurile se retrag şi se reorientează spre economia reală. Pe ter­men scurt de timp, de un trimestru sau mai multe, există riscul de a avea co­recţii negative pe bursele externe“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO