Burse - Fonduri mutuale

BVB este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru întregul an: Profitul net a urcat cu 71% în primele nouă luni, la 2,1 mil. euro

BVB este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru...

Autor: Marius Oncu

06.11.2014, 16:16 224

În primele nouă luni ale anului trecut, profitul net s-a situat la 5,46 milioane de lei.

Cifra de afaceri pentru primele nouă luni a fost de 18,88 milioane de lei (4,24 milioane de euro), în urcare cu 39% faţă de anul trecut. Profitul operaţional a ajuns la 8,83 milioane de lei (2 milioane de euro), marcând un avans de două ori şi jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, potrivit raportului financiar al BVB.

"Rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2014 urmăresc trendul ascendent al pieţei, care a beneficiat de o serie de măsuri de ordin structural şi operaţional implementate în ultimul an. Investiţiile în infrastructură şi proiecte de dezvoltare a pieţei au început să se concretizeze şi s-au tradus printr-o îmbunătăţire a activităţii de tranzacţionare", se arată în raport.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi titluri de stat s-a situat la 11,14 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) în urcare cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a creşterii pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni şi unităţi de fond. Astfel, valoarea transferurilor cu acţiuni şi unităţi de fond a avansat cu 56%, la 10,27 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro).

Valoarea totală a tranzacţiilor în perioada ianuarie-septembrie, exclusiv ofertele publice, a ajuns la 8 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Pentru piaţa reglementată de acţiuni, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a urcat cu 41% faţă de primele nouă luni ale anului 2013, la 41,05 milioane de lei (9,2 milioane de euro).

La aceste cifre s-a adăugat valoarea tranzacţiilor derulate pe segmentul ofertelor publice, care a inclus oferta publică iniţială pentru Electrica (444 milioane de euro).

În trimestrul al treilea, BVB a obţinut profit net de 3,69 milioane de lei (836.000 de euro), în creştere de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în declin cu 13% comparativ cu trimestrul al doilea din acest an.

BVB a generat în iulie-septembrie o cifră de afaceri de 5,79 milioane de lei (1,3 milioane de euro), în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut. Excluzând ofertele publice, cifrele arată o stabilizare a valorii tranzacţiilor cu acţiuni faţă de trimestrul al doilea al anului, la 2,79 miliarde de lei (631,9 milioane de euro), ceea ce face ca perioada de raportare să devină al doilea cel mai bun trimestru din ultimii trei ani.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni, exclusiv ofertele publice, a atins un nivel de 42 milioane de lei (9,5 milioane de euro) şi a menţinut ritmul semnificativ de creştere faţă de anul 2013, marcând un avans de 32%.

Profitul operaţional a atins un nivel de 2,94 milioane de lei (665.900 de euro) în trimestrul al treilea şi a înregistrat o creştere de aproape trei ori comparativ cu perioada similară a anului 2013. Faţă de trimestrul precedent, când cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria BVB a impulsionat veniturile, profitul operaţional a avut o tendinţă de scădere. Cheltuielile mai reduse au susţinut performanţa la nivel operaţional, fiind înregistrate diminuări cu peste 10% faţă de ambele perioade de comparaţie.

(Sumele în euro au fost calculate folosind ratele medii de schimb de 4,448 lei/euro pentru primele nouă luni şi 4,4184 lei/euro pentru trimestrul al treilea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO