Burse - Fonduri mutuale

BVB, la sub 1% din portofoliul fondurilor straine din ECE

BVB, la sub 1% din portofoliul fondurilor straine din ECE

Click pentru imaginea intreaga

08.04.2008, 17:03 8

Actiunile romanesti aveau o pondere de 0,85% din activele fondurilor de investitii orientate pe Europa Centrala si de Est (ECE), la sfarsitul lunii februarie, fata de o expunere de 1,52% la sfarsitul lui august 2007, potrivit unor statistici ale companiei de cercetare Emerging Portfolio Research, citate de Erste Bank.
In contrast, expunerea pe piata de capital din Bulgaria a crescut de la 0,32% la 0,51% in aceeasi perioada.
Conform statisticilor BVB si CNVM privind investitiile straine, fondurile de investitii au retras peste 120 mil. euro de pe Bursa de la Bucuresti din august 2007 pana in februarie 2008.
De asemenea, piata de la Bucuresti a fost cea mai puternic afectata de criza internationala, principalii indici bursieri pierzand in aceeasi perioada aproape 30%. Cei doi factori au condus la scaderea ponderii actiunilor romanesti in activele fondurilor straine de investitii.
Potrivit analistilor Erste Bank, pietele vor ramane inca volatile si vor fi dominate de tranzactii de marcare a profiturilor pe termen scurt, insa pietele din Europa Centrala si de Est pastreaza un potential de crestere semnificativ fata de pietele occidentale, ceea ce ar putea atrage din nou interesul fondurilor straine pentru aceasta regiune.
Analistii Erste mai sustin ca piata romaneasca ar putea fi prima care isi va reveni in cazul in care investitorii straini revin la sentimente favorabile fata de pietele emergente din regiune.
Pietele din ECE cu cele mai mari ponderi in portofoliile fondurilor straine sunt Rusia, cu aproape 47%, urmata de Polonia, cu 16,5%, si Turcia, cu 9,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO