Burse - Fonduri mutuale

Carabulea: Actionarii Carpatica vand ca sa participe la majorarea de capital

Carabulea: Actionarii Carpatica vand ca sa participe la majorarea de capital
21.09.2009, 00:00 126

Insiderii au vandut actiuni ale Bancii Comerciale Carpatica(BCC) in valoare de aproape 1,2 milioane de lei (282.000 de euro)in ultima luna, pentru a face rost de lichiditati pentruparticiparea in cadrul majorarii de capital de 28 mil. lei derulatade banca.
Banca Comerciala Carpatica, controlata de omul afaceri sibian IlieCarabulea, deruleaza in prezent o majorare de capital social invaloare de 28 mil. lei (6,7 mil. euro) prin aport in numerar dinpartea actionarilor. Perioada de exercitate a dreptului depreferinta al actionarilor a inceput pe 12 august si expira vineri,25 septembrie.
Chiar de la inceputul perioadei, insiderii si-au redus dindetinerile la Carpatica. Astfel ca, in ultima luna, acestia auvandut in total un pachet de 11,3 milioane de actiuni in valoare deaproximativ 1,2 mil. lei. Societatea Euroconf, cu sediul central inSibiu, a vandut cel mai mare pachet de actiuni BCC, respectiv 5,15mil. de actiuni, incasand astfel 532.000 lei. Printre cei maiimportanti actionari ai firmei se numara Priveghiu Maria si FeketeMaria-Doina. Safa SRL, societate la care Ilie Carabulea detine48,8% din capital, fiind asociat cu un alt om de afaceri- GheorgheDicu, a vandut actiuni BCC in valoare de peste 300.000 lei inultima luna.
"Lumea face tranzactii cu actiunile bancii pentru ca vrea saparticipe la majorarea de capital", spune Ilie Carabulea, caredetine 36,26% din capitalul bancii. Omul de afaceri trebuie sasubscrie 10 milioane de lei (2,5 mil. euro) in cadrulmajorarii.
Marius Veltan, director general adjunct al societatii de brokerajCarpatica Invest, spune ca o parte din actionarii implicati intranzactiile din ultimele saptamani au vandut actiuni, baniiincasati urmand a fi folositi pentru a subscrie in cadrul majorariide capital. In urma operatiunii, capitalul social al bancii ar urmasa creasca cu 14%, la 229 mil. lei (55 mil. euro), ceea ce arimbunatati indicatorii de solvabilitate ai bancii.
"Incheierea majorarii de capital va avea un impact pozitiv asupraevolutiei titlurilor pe bursa in urmatoarele luni, pentru caindicatorii de solvabilitate ai bancii s-au imbunatatit", spuneVeltan.
Titlurile BCC au raportat anul acesta o scadere de 41,5%. Actiunilecelorlalte doua banci listate, BRD si Banca Transilvania, auinregistrat aprecieri de peste 50%. In primul semestru, Carpaticaa inregistrat un profit net de 8,3 mil. lei (2 mil. euro), de pestedoua ori mai mare decat rezultatul raportat in aceeasi perioada aanului trecut, de 3,3 mil. lei. Veniturile totale realizate s-auridicat la 308,7 mil. lei (73,5 mil. euro), cu 15% peste nivelul deanul trecut.
Carpatica este o banca de talie medie si printre putinele cucapital autohton, fiind de nenumarate ori tinta mai multorinformatii privind o posibila preluare de catre un investitorstrain.
La inceputul lunii aprilie, Carabulea declara ca este interesat decooptarea unui partener in actionariatul bancii, care sa detina unpachet semnificativ de 20-30% din actiuni. "Asteptam in continuarecooptarea unui investitor de mare anvergura, de talia unei maribanci straine sau a unui fond de investitii", spuneCarabulea.
Anul 2008 a fost unul dintre cei mai dificili pentru banca cusediul central in Sibiu, profitul marcand o scadere de aproape 12ori fata de rezultatul din anul precedent, pana la o valoare brutade 781.000 lei.
Cu toate acestea, banca si-a bugetat pentru anul acesta un profitbrut de 8 miliane de lei, de peste opt ori mai mare fata decastigul obtinut anul trecut.
In primul semestru, Carpatica a obtinut un profit brut de 8,32 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO