Burse - Fonduri mutuale

Carabulea vrea sa faca reforma la Carpatica si taie bonusurile executivilor

Carabulea vrea sa faca reforma la Carpatica si taie bonusurile executivilor
25.10.2009, 23:30 22

Ilie Carabulea, care controleaza peste o treime din BancaComerciala Carpatica (BCC), a propus actionarilor sa aprobelimitarea remuneratiilor si a altor avantaje pentru managerii dindirectorat, precum si neacordarea de bonusuri pentru acestia inanul financiar 2009 - 2010.

Pe 14 noiembrie, cand va avea loc adunarea generala, actionariiCarpatica va trebui sa aprobe trecerea de la sistemul unitar la celdualist de conducere, prin care banca va fi administrata de undirector si un consiliu de supraveghere. Tot atunci, acestia vorstabili si alege componenta consiliului de supraveghere, format dincinci membri, dintre care cel putin unu trebuie sa fie independent,numiti pentru patru ani, cu posibilitatea de a fi realesi.

"Am abandonat sistemul de conducere unitar pentru ca erainvechit si pentru ca se baza pe principiul 'eu muncesc, eucontrolez, eu raspund'. Nu exista alternativa unei observatiiobiective. Astfel am decis sa modernizam sistemul de conducere. Dece tocmai acum? Pentru ca acum s-a copt marul", a spus IlieCarabulea.

Primele schimbari in administrarea Carpatica au aparut in urmacu cateva saptamani cand Nicolaie Hoanta, care a ocupat functiilede director general si presedinte pentru mai multi ani la rand, afost inlocuit de Grigore Viorel, care a preluat un mandat interimarde presedinte, si de Nicolae Surdu, care a devenit noul directorgeneral. Recent, Carabulea a completat ordinea de zi a AdunariiGenerale a Actionarilor din noiembrie cu o serie de masuri care auin vedere impunerea de limite generale la remuneratiilesuplimentare acordate lunar membrilor directoratului si consiliuluide surpaveghere. De asemenea, Carabulea cere ca membriidirectoratului sa nu primeasca remuneratii suplimentare in anulfinanciar 2009-2010.

"Am stabilit niste criterii prin care bonusurile vor fiatribuite in functie de performanta. Neacordarea remuneratiilorsuplimentare este strans legata de politica de reduceri decosturi", a explicat omul de afaceri.

Actionarii va trebui sa aprobe si rectificarea bugetului devenituri si cheltuieli pentru anul in curs. Carpatica si-a bugetatpentru 2009 un profit net de 6,73 milioane lei, de aproape opt orimai mare decat cel inregistrat anul trecut.

"Vom incheia anul cu rezultate mai bune decat anul trecut", aspus Carabulea, fara a da detalii exacte cu privire la rezultatelefinanciare.

Banca a incheiat primele noua luni cu un profit brut preliminatde 5,9 mil. lei, potrivit rezultatelor preliminare.

Luna trecuta, institutia de credit a incheiat una dintre celemai mari majorari de capital, in valoare de 6,7 mil. euro.Capitalul social al bancii a crescut astfel pana la valoarea de 228mil. lei (53 mil. euro). In ultimii ani, Carpatica a derulat maimulte operatiuni de majorare a capitalului, de fiecare dataobtinand sprijinul actionarilor. La ultima majorare de capital, maimulti actionari s-au vazut nevoiti sa vanda actiuni pe Bursa pentrua face rost de fondurile necesare participarii la majorarea decapital.

Actiunile bancii, tranzactionate sub simbolul bursier BCC, auincheiat sedinta de tranzactionare de vineri in stagnare, la unpret de 0,107 lei/titlu si o capitalizare de 215,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO