Burse - Fonduri mutuale

Caramiha, Broker Cluj: Cine a avut de marcat profitul, a facut-o

07.08.2007, 19:58 10

Indicii de la Bucuresti au inchis ieri, asa cum se asteptau multi dintre brokerii din piata, pe rosu, continuand corectia inceputa acum doua saptamani. BET a pierdut 0,4%, in timp ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a corectat cu 1,5%.
Responsabila pentru directia de pe piata autohtona a fost din nou evolutia pietelor extrene. Dupa ce vineri Dow Jones Industrial Average inchidea in scadere cu peste 2%, pietele europene au avut ieri o evolutie mixta, in general pe rosu. Bursele emergente au mers din nou "la pachet" si au inchis tot pe rosu in Cehia, Polonia si Ungaria.
"Corectia este una emotionala, singura legatura cu pietele externe fiind data numai de existenta unor fonduri straine care activeaza la noi. In rest, situatia la nivel macro si microeconomic sta cu totul diferit", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Valoarea tranzactiilor efectuate ieri pe piata reglementata a fost de numai 11,4 milioane de euro, impreuna cu segemntul RASDAQ nereusind sa depaseasca 14 milioane de euro. "Volumele si preturile au scazut, cine a avut de marcat profitul a facut-o, iar acum se asteapta noi stiri, unele si de la extern. SIF Moldova si SIF Oltenia au suporturi puternice in jurul actualelor valori si ma astept la o consolidare sau acumulare in urmatoarea perioada, pentru ca la toamna piata sa revina", spune Adrian Caramiha.
Rezultatele financiare sunt asteptate din nou sa ajunga pe Bursa, saptamana aceasta printre emitentii vizati fiind Rompetrol Well Services, divizia de servicii a Grupului Rompetrol, si Banca Transilvania.
Ieri au fost publicate rezultatele BRD, iar brokerii se asteapta la un raspuns pozitiv al investitorilor, in concordanta cu avansul afacerilor si profitului.
"In general, optimismul creat de rezultate bune este sustinut si de piata. Daca piata nu este insa optimista, avansul este putin mai mic decat in mod normal", spune Adrian Caramiha.
Reactia investitorior a fost diferita la publicarea rezultatelor din ultima perioada. Daca in cazul producatorului de tevi Artrom cotatia a urcat puternic dupa publicarea unui profit record, trecerea Rompetrol Rafinare Constanta pe profit dupa o lunga perioada de timp nu a impresionat investitorii. Cotatia titlurilor rafinariei nu a urcat dupa stire, iar ieri a pierdut aproape 1%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 2,05%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 2,22 milioane de euro (7,02 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. Societatea de investitii a cumparat vineri un pachet de actiuni reprezentand 0,35% din Biofarm Bucuresti (BIO), pentru 1,34 mil. lei (402.000 de euro). Cele 1,65 milioane de actiuni au fost transferate la un pret de 0,81 lei pe unitate, in scadere cu 3% fata de cotatia Biofarm din ziua precedenta. Potrivit ultimelor raportari, SIF Oltenia detine 14,22% din capitalul Biofarm, in timp ce SIF Moldova are o participatie de 10,6%, iar SIF Banat-Crisana are 10% din actiuni.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 0,98%, pe fondul unui rulaj de 198.000 de euro (628.000 de lei). Compania a trecut pe profit in primele sase luni din acest an, cu un castig net de 15,46 milioane lei, dupa pierderile de 34,86 milioane de lei din perioada similara a anului trecut, iar afacerile companiei au scazut cu 8,12%, la 2,29 miliarde lei. Rezultatele raportate au fost calculate conform standardelor romanesti de contabilitate si au fost transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile companiei s-au diminuat, in perioada ianuarie-iunie, cu 8,2%, la 2,57 mld. lei, iar cheltuielile s-au redus cu circa 10%, la 2,55 miliarde de lei.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 1,03%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 652.000 de euro (2,06 milioane de lei), printre primele zece din piata. Societatea de servicii de investitii financiare a raportat pe primul semestru al acestui an un profit de 7,33 milioane de euro (24,2 milioane de lei), in urcare cu 250% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul raportat de companie este cu mult peste previziunile pe acest an ale Broker si reprezinta 78,6% din cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2007, de 9,3 milioane de euro (30,8 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat ieri la un pret de 3,83 lei/actiune.

Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) s-au apreciat ieri cu 2,04%, pe fondul unei lihiditati de 275.000 de euro (871.000 de lei), printre primele zece rulaje de la Bursa. Grupul german PCC cu activitati in industria chimica a achizitionat in ultimele doua luni pachete reprezentand aproape 2% din actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea pe Bursa de Valori. Participatia grupului german va creste pana la aproape 20% din Oltchim in momentul in care capitalul companiei va fi diminuat prin scaderea participatiei statului de la 95% la 53%. PCC ar putea deveni astfel un candidat serios la preluarea Oltchim, combinat pe care statul incearca de mai multi ani sa il vanda.

Titlurile Forconcid Ramnicu Valcea (FOND) au sarit ieri cu 6,36%, in urma unor tranzactii speciale pe piata RASDAQ. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la aproximativ 135.000 de euro (427.000 de lei), reprezentand al treilea rulaj de pe RASDAQ. Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat de titlurile Albalact, cu tranzactii in valoare de 221.000 de euro (700.000 de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,63%, sau 34,15 puncte, ajungand la un nivel de 5.400,02 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile Forconcid s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 100 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO