Burse - Fonduri mutuale

Care este secretul greilor de pe Wall Street încât oricine vrea să vândă acţiuni de sute de milioane de euro trebuie să lucreze cu ei?

Autor: Andrei Chirileasa

03.03.2011, 23:54 65

Oferta secundară prin care statul îşi propune să vândă 9,84% dinacţiunile OMV Petrom (SNP) s-ar putea ridica la circa 520 mil. euroşi ar putea aduce intermediarilor un onorariu cuprins între 4 şi 5milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Cea mai mare parte a comisionului va reveni, cel mai probabil,unei bănci de investiţii străine, în condiţiile în careintermediarii locali au format consorţii cu bănci internaţionalepentru intermedierea ofertei.

Astfel, mandatul de intermediere a ofertei ar putea fi câştigatde Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs sau Citibank, băncicare se numără printre responsabilii declanşării crizei financiareglobale din 2008 şi care au luat bani de la statul american pentrua-şi acoperi pierderile generate de activele toxice în care auinvestit, sau de UBS, bancă salvată de statul elveţian. Singuriicompetitori internaţionali intraţi în cursa pentru Petrom care nuau luat bani de la stat sunt japonezii de la Nomura.

În ciuda problemelor pe care le-au avut, aceşti giganţi continuăsă domine piaţa ofertelor de acţiuni la nivel mondial, cele şasebănci intermediind anul trecut peste 41% din ofertele de acţiuni învaloare de 700 de miliarde de dolari derulate la nivelinternaţional. Practic, orice stat care vrea să vândă pe Bursăacţiuni la companiile pe care le deţine, indiferent dacă este dinEuropa, Asia sau Africa, ajunge în cele din urmă să apeleze la oastfel de bancă.

Cum se explică?

"Băncile de investiţii mari vin în primul rând cu putere dedistribuţie. În mod cert, majoritatea celor care participă laprocesul de selecţie vor garanta plasamentul (se vor angaja cătoate acţiunile din ofertă vor fi subscrise - n.red.), ceea ceniciun intermediar local nu poate face. Ei au în spate clienţiinstituţionali, fonduri de investiţii proprii, clienţi de privatebanking. E foarte greu să-i baţi în aceste condiţii", explică DoruLionăchescu, managing partner al casei de investiţii CapitalPartners.

De altfel, intermediarii locali recunosc că nu au în acestmoment capacitatea de a plasa 500 de milioane de euro şi, prinurmare, de a obţine cel mai bun preţ într-o ofertă atât de mare cumeste cea de la Petrom.

Un exemplu în acest sens este şi recenta listare a FonduluiProprietatea, intermediată de un consorţiu de trei intermediarilocali (Raiffeisen, ING şi BRD). Deşi intermediarii au mers înroad-show prin marile centre financiare ale Europei alături deadministratorul fondului, Franklin Templeton, investiţiile înacţiuni FP nu au depăşit 250 mil. euro într-o lună de la listare.Deşi listarea nu a însemnat şi o ofertă propriu-zisă de acţiuni,fondurile străine ar fi avut de la cine să cumpere pachete mari deacţiuni, având în vedere că free-float-ul (acţiunile libere latranzacţionare) este de peste 60% din capitalul FP.

Participarea unui intermediar internaţional la această ofertăeste necesară şi pentru că un astfel de broker are expertizanecesară pentru a alcătui un prospect de ofertă compatibil cucerinţele marilor investitori instituţionali străini, antetul uneibănci de talia Morgan Stanley, Goldman Sachs sau JP Morgan fiindpentru aceşti investitori mai important chiar decât preţul dinofertă, având în vedere că multe fonduri străine au evitat pânăacum piaţa românească din cauza lipsei de vizibilitate.

Cât ar putea fi comisionul?

Competiţia pentru mandatul de la Petrom va fi una strânsă, avândîn vedere că pe lângă comisionul încasat, pentru oricare dintreintermediari acesta va însemna intrarea pe piaţa românească şicreşterea şanselor de a prinde viitoarele oferte pe care statul lepregăteşte, precum listarea Romgaz.

Lupta se va da mai ales la nivel de comisioane, în condiţiile încare candidaţii vor fi departajaţi pe baza unui punctaj în careoferta financiară are o pondere de 50% iar oferta tehnică, uncriteriu mult mai subiectiv, va avea 50%.

Astfel, dacă Raiffeisen Capital&Investment încasa la finelelui 2007 un comision de 2% din oferta publică iniţială a Transgaz,este de aşteptat ca intermediarii ofertei de la Petrom să-şiîmpartă un comision de sub 1%. Anul trecut, Morgan Stanley a reuşitsă detroneze JP Morgan în topul celor mai mari intermediari deoferte de acţiuni la nivel mondial în special datorităintermedierii ofertelor derulate de companii de stat. MorganStanley a încasat în aceste oferte un comision mediu de 0,9%,conform unei analize a Bloomberg. La un comision de 0,9%, valoareamandatului de la Petrom ar fi cuprinsă între 4,5 şi 5 mil.euro.

Comisioanele ar putea scădea şi mai mult dacă intermediarii vordori cu orice preţ să-şi treacă în portofoliu această ofertă. Deexemplu, tot Morgan Stanley a ajuns să împartă cu alte cinci bănciun comision de 0,001% din oferta de 2,2 miliarde de dolari derulatăde statul indian la compania NMDC. Un astfel de onorariu estespecific mai curând plasamentelor de titluri de stat.

Ce au de făcut intermediarii pentru a încasa aceştibani?

În primul rând trebuie să realizeze prospectul de ofertă, adicăo prezentare a companiei, care cuprinde rezultatele financiare,descrierea sectorului în care activează, dar şi a riscurilor pecare investitorii şi le asumă investind în acţiunile companiei.

O altă cerinţă vizează realizarea unei evaluări a companiei înfuncţie de care va fi stabilit ulterior preţul. Intermediarii au unrol important şi în stabilirea preţului de ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO