Burse - Fonduri mutuale

Care sunt calculele din jurul ofertei de la Rompetrol Rafinare

Care sunt calculele din jurul ofertei de la RRC
28.01.2010, 23:15 25

Saga ofertei de preluare a Rompetrol Rafinare (Petromidia) decatre grupul Rompetrol se apropie de deznodamant, dupa mai mult deun an de asteptare, kazahii care controleaza acum grupul Rompetrolfiind obligati sa raspunda la inceputul saptamanii viitoaresolicitarii CNVM de a oferi un pret mai mare pentru participatiileactionarilor minoritari care insumeaza 25% din actiunile RRC.

Oferta initiala a KazMunaiGaz, de 0,0625 lei/actiune, a fostrespinsa de CNVM care a solicitat un pret de minimum 0,0741lei/actiune, conform valorii contabile a actiunilor care reiese dinsituatiile financiare auditate de la 31 decembrie 2008. Este pentruprima data cand CNVM se implica atat de mult intr-o oferta derulatape piata de capital, mergand pana la a cere un pret minim, insa simiza este cea mai mare de pana acum, fiind implicati mii deactionari.

Daca vor accepta pretul CNVM, kazahii vor fi obligati sa scoatadin conturi cu 15 mil. euro in plus fata de oferta initiala de 80mil. euro, si aproape nimeni din piata nu se asteapta ca ei saofere mai mult decat atat. Expertii juridici spun insa ca grupulRompetrol are si optiunea de a contesta in justitie deciziaCNVM.

De cealalta parte, actionarii minoritari ai RRC, dintre care ceimai vocali sunt cei noua investitori grupati in jurul senatoruluiUDMR Attila Verestoy, care detin 5,08% din companie, isi fac dinnou calculele si par dispusi sa analizeze o viitoare oferta dinpartea KazMunaiGaz, desi sustineau la sfarsitul anului trecut caoferta ar trebui sa se ridice la cel putin 150 mil. euro (0,11lei/actiune).

"Dupa calculele mele, ma asteptam la un pret apropiat de pretuldin contractul lor de achizitie si din cel de transfer alobligatiilor", a declarat pentru ZF Attila Verestoy.

El nu a precizat despre ce pret este vorba, spunand ca nu aredate certe, ci doar deduceri. Pe de alta parte, CNVM le-a solicitatkazahilor declaratie pe proprie raspundere daca in contractul decumparare a grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu exista sau nuevaluari separate pentru Rompetrol Rafinare, aceasta fiind unadintre conditiile aprobarii ofertei.

O alta problema este cea a obligatiunilor in valoare de 571 mil.euro emise in 2003 in contul datoriilor istorice ale Petromidia, pecare kazahii trebuie sa le rascumpere de la stat in septembrie2010. Daca nu vin cu banii, obligatiunile sunt convertibile inactiuni la un pret cuprins intre 0,1 si 0,12 lei/actiune, infunctie de cursul de schimb de la data scadentei, iar statul arredeveni actionar majoritar.

"Tinand cont de situatia economica actuala, probabil ca trebuiesa se ajunga la un pret de compromis. Ei trebuie sa faca primulpas. Astept decizia lor si vom analiza pasii urmatori", a precizatVerestoy.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2009, Verestoy detine355 mil. actiuni RRC, reprezentand 1,68% din capital, achizitionatela un pret mediu de 0,049 lei/actiune. Daca pretul de oferta va fide 0,0741 lei/actiune, el ar castiga 2,16 mil. euro la o investitiede circa 4,3 mil. euro.

Din grupul celor noua actionari mai fac parte investitoricunoscuti, precum Adrian Andrici, Sorin Apostol, directorul generalal firmei de brokeraj KBC Securities, si Ilie Stoichescu, fostactionar al grupului RDS&RCS.

Ce fac fondurile?

In actionariatul Rompetrol Rafinare se regasesc si o serie defonduri de investitii straine, dar si locale, cu participatiisemnificative.

Fondul american Artio Global International Equity (fostul JuliusBaer) detine 2,37% din RRC, iar oferta de preluare ar fi unuldintre putinele prilejuri pentru un exit. In caz contrar,americanii ar trebui sa convinga alti investitori sa le cumpereparticipatia, iar analistii considera ca e dificil sa obtina unpret mai mare, avand in vedere situatia financiara a companiei.Rompetrol Rafinare a inregistrat in ultimii trei ani pierdericumulate de peste 1 mld. lei (265 mil. euro), aproape catcapitalizarea actuala, de 316 mil. euro.

O parte dintre investitorii mari au cumparat actiuni RRC chiarin toamna lui 2007, dupa preluarea grupului Rompetrol de catreKazMunaiGaz. Pretul actiunilor a atins atunci maximul istoric de0,141 de lei, iar capitalizarea companiei a ajuns la aproape 900mil. euro. A urmat apoi o prabusire de aproape 90% in decurs de unan.

Rompetrol Rafinare a realizat in primele noua luni o cifra deafaceri de 1,1 mld. euro si pierderi de 58 mil. euro. Compania areusit sa obtina profit doar in perioada 2004 - 2005, cand s-aaflat sub controlul lui Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO