Burse - Fonduri mutuale

Carpatica a facut profit de 4,6 mil. euro in noua luni

01.11.2006, 17:56 10

Activele Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au crescut in primele noua luni cu 41% fata de rezultatele consemnate in decembrie 2005, la 1,3 mld. lei (371 mil. euro), in timp ce profitul net a avansat cu 24,4%, comparativ cu luna septembrie 2005, la 16,1 mil. lei (4,6 mil. euro), potrivit datelor bancii.
Conducerea bancii si-a propus pentru 2006 o crestere cu 73,65% a profitului net, la 30,93 milioane de lei.
Principalii actionari ai bancii sunt persoane fizice, cu o participatie cumulata de 81,53% la finele lunii iunie 2006. Titlurile BCC sunt listate la prima categorie a BVB.
Banca Comerciala Carpatica va cere aprobarea actionarilor pentru demararea unei majorari de capital prin care banca ar urma sa atraga de la acestia circa 10 milioane de euro. Propunerea va fi prezentata actionarilor bancii in prima parte a lunii noiembrie
In cadrul majorarii de capital banca ar urma sa emita 240 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. Acestea ar urma sa fie oferite actionarilor bancii la un pret de 0,15 lei/actiune, din care 0,05 lei/actiune reprezinta prima de emisiune.
Carpatica are in prezent un capital social de 115 milioane de lei (32 mil. euro). Actionarii bancii vor avea astfel dreptul de a subscrie o actiune noua pentru fiecare cinci actiuni detinute. Actiunile nesubscrise urmeaza sa fie anulate.
Carpatica a mizat in ultimele luni pe o extindere puternica a retelei teritoriale in incercarea de a-si majora resursele atrase de la clienti, pentru majorarea cotei de piata. Banca a ajuns recent la o retea teritoriala de 200 de unitati si intentioneaza ca numarul acestora sa ajunga la 230 de unitati pana la finalul anului. De asemenea, reprezentantii bancii au estimat ca banca va atinge o cota de piata de 1% pana la finele acestui an, fata de o cota de 0,8% la mijlocul anului.
Majorarea de capital propusa actionarilor este cea de-a doua operatiune de finantare de pe piata de capital derulata anul acesta de Carpatica.
Banca a vandut pe piata de capital in luna iunie obligatiuni cu scadenta la trei ani in valoare de 10,3 milioane de euro, in cadrul unei emisiuni in care scosese la vanzare titluri in valoare de circa 11 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO