Burse - Fonduri mutuale

Castiguri de 5% in cateva minute pe SIF-uri

02.09.2004, 00:00 13

Doua dintre societatile de investitii financiare (SIF), Oltenia si Moldova, au urcat ieri in ultimele minute ale sedintei de tranzactionare cu peste 5%, astfel ca preturile actiunilor au recuperat ce pierdusera in ultimele doua saptamani.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Moldova cu operatiuni in valoare de 6,7 miliarde de lei. Dupa ce au evoluat cea mai mare parte a zilei in intre 5.950 si 6.150 lei/actiune, pretul actiunilor a catstigat 250 de lei in ultimul sfert de ora al sedintei de tranzactionare. Cresterea fata de ziua anterioara a fost de aproape 6%. Tendinta puternic ascendenta de la finalul zilei a coincis cu un nivel relativ redus al actiunilor transferate.
Desi au avut o evolutie mai oscilanta la finalul zilei, actiunile SIF Oltenia au incheiat ziua cu o crestere de 5,1%. In ultimele 15 minute ale zilei actiunile acesteia au urcat de la 7.000 lei/actiune la 7.300 lei/actiune au coborat apoi la 7.050 lei/actiune pentru ca ultima tranzactie a zilei sa se realizeze la 7.200 lei/actiune. Desi s-au situat pe locul al doilea din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor, nici actiunile SIF Oltenia nu au inregistrat tranzactii mari in ultima parte a zilei.
Miscarile puternice ale cotatiilor SIF in conditiile unui numar mic de actiuni tranzactionactionate arata ca "piata slaba", cu putine ordine de cumparare si de vanzare de care brokerii se plang de cateva saptamani continua sa influenteze evolutia Bursei.
SIF Muntenia, principala perdanta din ultima luna a incheiat ziua cu o crestete de 4% pana la 5.200 lei/actiune in conditiile in  care valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 miliarde de lei. Celelalte doua SIF-uri au avut evolutii mai linistite, astfel ca indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a urcat cu 2,5%.
De scaderile din ultimele zile ale pietei nu a scapat nici actiunile Impact Bucuresti cu toate ca a fost suspendata de la tranzactionare in ultimele patru sedinte, atunci cand piata scazuse cel mai mult. Actiunile Impact  au revenit ieri in ringul Bursei cu o scadere de 3%. Actiunile au incheiat ziua la 4.630 lei/actiune, dupa ce au atins la inceputul zilei un minim de 4.500 lei/actiune.
Cotatia Petrom si-a mai revenit ieri dupa ce a inregistrat in ultimele doua saptaimani scaderi in aproape fiecare zi. Actiunile Companiei au incheiat ziua la 2.250 lei/actiune, in crestere cu 2,3% fata de marti. Rompetrol Rafinare (Petromidia) a continuat declinul si a incheiat ziua la 545 lei/actiune, cel mai mic pret din ultimele trei luni.
Bancile au avut din nou evolutii linistite. BRD si Banca Transilvania au ramas la preturile anterioare, 26.700 lei/actiune si 6.900 lei/actiune, iar Carpatica a urcat cu 1,4% pana la 7.200 lei/actiune.
Actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu au avut din nou o evolutie buna urcand pana la un nou maxim istoric. Ultima tranzactie cu actiuni Compa s-a realizat la 8.300 lei/ctiune, in crestere cu 3,8% fata de marti.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta si-au continuat si ieri tendinta usor descendenta dupa maximele atinse cu cateva saptamani in urma. Cotatia Argus a coborat ieri cu inca 0,6%.
Actiunile producatorului de ulei s-au numarat ieri printre cele mai lichide titluri de pe piata, cu tranzactii in valoare de 1,1 miliarde de lei. Pretul actiunilor a coborat pana la un minim de 26.800 lei/actiune, dar a incheiat ziua la 27.000 lei/actiune.
Valoarea totala a operatiunilor de pe piata RASDAQ  a scazut ieri la 6,2 miliarde de lei. Indicele RASDAQ-C care urmareste evolutia intregii piete a incheiat ziua la o valoare cu 0,2% mai mica fata de marti.
In cea mai mare tranzactie a zilei a fost transferat un pachet de 6% din actiunile Bega Utilaje Constructii din Bucuresti. Tranzactia, in valoare de 1,4 miliarde de lei s-a realizat la 41.280 lei/actiune, cu 18% mai mult fata de ultima cotatie a actiunilor.
Producatorul de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca a inregistrat tranzactii in valoare de 460 milioane de lei. Actiunile Sanex au oscilat intre 3.920 si 4.200 lei/actiune, iar cotatia de inchidere a fost, la fel ca in ziua precedenta, 4.000 lei/actiune. Pretul mediu a urcat insa cu inca 0,2%.
Actiunile Rompetrol  (Vega) si-au continuat declinul si au atins un minim de 465 lei/actiune. Pretul mediu al Vega a coborat cu 4,6%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 207 milioane de lei. De la inceputul saptamanii, cand Vega a coborat cu 10% pe RASDAQ, dupa ce compania a anuntat pierderi de 30 milioane de euro in primul semestru.
Cele mai tranzactionate de la Categoria I au fost si ieri actiunile Socep Constanta, cu tranzactii in valoare de 572 milioane de lei. La fel ca in ultimele doua saptamani, cotatia Socep a oscilat intre 1.640 si 1.660 lei/actiune. Cotatia medie a coborat cu 0,4% fata de ziua precedenta.
Actiunile Braiconf Braila si-au continuat cresterea dar intr-un ritm mai redus decat in ultimee zile. Pretul a atins un nou maxim istoric de 65.000 lei/actiune, dar a revenit la inchidere la 61.500 lei/actiune, astfel ca pretul mediu a urcat cu doar 0,3%.
Incetinirea ritmul de crestere al pretului si un nou maxim istoric au caracterizat si actiunile companiei de transport a produselor petroliere Conpet Ploiesti. Pretul a atins 91.000 lei/actiune, iar cotatia medie a castigat 3,7%. Valoarea tranzactiilor s-a apropriat pentru prima data de la listarea pe piata de capital de 100 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO