Burse - Fonduri mutuale

Castigurile la Bursa pe 2007, declarate pana pe 15 mai

15.01.2008, 18:19 13

Persoanele fizice care au obtinut anul trecut castiguri din vanzarea de titluri de valoare (inclusiv actiuni listate la Bursa) nu mai au obligatia declararii acestor castiguri in luna ianuarie, ci abia pana pe 15 mai, potrivit unei notificari transmise ieri de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Anul trecut, jucatorii la Bursa au fost obligati sa isi declare castigurile realizate in 2006 in prima luna a anului 2007. Acum, datorita unei schimbari legislative, declararea acestor castiguri se face odata cu celelalte venituri personale, relaxand astfel termenul de depunere.
Astfel, jucatorii la Bursa vor folosi declaratia 200, pentru care termenul limita de depunere este 15 mai 2008. Legislatia veche i-ar fi obligat pe acestia sa foloseasca formularul 226, pe care sa il depuna pana la finele acestei luni.
Obligativitatea depunerii acestei declaratii ii priveste pe cei care au realizat efectiv castiguri din tranzactii cu actiuni anul trecut, nu si pe cei care au beneficiat de cresteri ale actiunilor din portofoliu fara sa vanda efectiv si sa-si incaseze castigurile.
Potrivit legislatiei fiscale actuale, impozitul anual datorat pentru castigurile din tranzactiile cu actiuni se stabileste in functie de perioada de detinere a titlurilor. Pentru actiunile detinute mai mult de un an (365 de zile), cota de impozit este de 1% si se aplica la castigul net. Pentru actiunile detinute mai putin de un an, cota de impozit este de 16% pe castigul net.
Cat priveste plata efectiva a acestor impozite, castigul se impoziteaza cu 1% cu plata anticipata, in contul impozitului anual datorat. Obligatia calcularii, retinerii si virarii acestei plati anticipate a impozitului revine intermediarilor, SAI-urilor (in cazul rascumpararii unitatilor de fond) sau altor platitori de venit, la fiecare tranzactie, dupa caz, precizeaza ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO