Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare banca va intra direct pe piata

Cea mai mare banca va intra direct pe piata

BCR si-a facut departament propriu de tranzactionare pe Bursa, dupa modelul Erste Bank

25.05.2007, 17:34 26

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata dupa valoarea activelor, a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a realiza operatiuni pe piata de capital.
BCR este a doua banca importanta care a cerut avizul din partea CNVM pentru a tranzactiona direct pe piata de capital, dupa ING Bank, care a preluat operatiunile diviziei sale de brokeraj, ING Securities, la inceputul acestui an. O alta banca autorizata sa tranzactioneze pe Bursa este Bank Leumi Romania (fosta Eurom Bank).
"Ne-am autorizat ca sa putem desfasura operatiuni pe piata de capital. Vrem sa incepem sa operam pe Bursa cat mai curand posibil, cand va fi nevoie", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. Reprezentantul BCR nu a dorit sa ofere alte detalii.
BCR si-a constituit deja departament de tranzactionare propriu, dupa modelul grupului austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care are de asemenea departamentul de tranzactionare in banca.
Pana in prezent, operatiunile BCR pe Bursa s-au derulat prin intermediul societatii de brokeraj BCR Securities. Reprezentantii BCR nu au precizat daca intentioneaza sa integreze BCR Securities in banca, asa cum a facut ING la sfarsitul anului trecut.
Surse din piata sustin ca BCR si BCR Securities vor opera o perioada in paralel pe piata de capital. Daca absoarbe BCR Securities, BCR pierde dreptul de vot in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Bursei de Valori, la care BCR Securities este actionar. Nu este exclus nici ca BCR Securities sa fie vanduta, au afirmat sursele citate.
Credit Europe Bank (fosta Finansbank) si-a vandut recent societatea de brokeraj - Finans Securities - catre grupul Vienna Insurance.
In urma avizului CNVM, BCR va putea sa preia si sa transmita ordine privind unul sau mai multe instrumente financiare, sa execute ordinele in contul clientilor, sa tranzactioneze instrumente financiare pe cont propriu, precum si sa administreze portofoliile, inclusiv portofoliile de conturi individuale ale investitorilor, pe baza discretionara, cu respectarea mandatului dat de acestia, atunci cand aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare.
De asemenea, BCR va putea oferi consultanta pentru investitii si va putea intermedia subscrierea de instrumente financiare si plasamentul de instrumente financiare in baza unui angajament ferm, precum si plasamentul de titluri fara un angajament ferm. Totodata, BCR va continua sa presteze servicii de custodie si depozitare a valorilor mobiliare. BCR Securities, societatea de brokeraj a BCR, s-a infiintat in decembrie 2000, ca urmare a fuziunii dintre Intermob SVM si Financiara Stock Agency (FINAREX), la care BCR detinea participatii.
BCR Securities se numara printre societatile de brokeraj de talie medie de la Bursa de Valori, ocupand locul 22 in topul brokerilor, dupa primele patru luni ale anului, cu o cota de piata de 1,18%, aferenta unui rulaj de 37 milioane de euro. Societatea a intermediat anul trecut emisiunea de obligatiuni realizata de BCR, in valoare de 242 de milioane de lei (70 de milioane de euro).
Grupul BCR include, pe langa Banca Comerciala Romana, BCR Asigurari, BCR Leasing, administratorul de active BCR Asset Management, BCR Securities.
BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 14,6 miliarde euro la finele primului trimestru.


Inca sase brokeri straini vin pe piata

Cinci societati de brokeraj din Londra si una din Viena s-au inscris in registrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru a putea derula operatiuni pe piata de capital din Romania. Cele sase societati sunt: Greater Pacific Capital, Swiss Re Capital Markets, BGC Brokers, B&K Securities si Raiffeisen International Fund Advisory. De la inceputul anului, 60 de firme de brokeraj straine au depus notificari pentru a opera pe piata de capital din Romania, printre ele numarandu-se banci de investitii renumite, precum Citigroup, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Merrill Lynch si Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO