Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare tranzactie cu actiuni Fondul Proprietatea

Cea mai mare tranzactie cu actiuni Fondul Proprietatea

Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, a trecut de partea cealalta a baricadei: este cumparator de actiuni

11.08.2008, 19:11 245

Un vehicul de investitii al unei companii cu sediul in New York, Cartesian Group, a preluat un pachet de 2,85% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), ce valoreaza circa 100 de milioane de euro, devenind astfel unul dintre cei mai mari actionari ai acestuia, conform informatiilor de la Adunarea Generala a Actionarilor FP, desfasurata la finalul saptamanii trecute.
Fondul Proprietatea este considerat una dintre cele mai mari afaceri din Romania pentru urmatorul deceniu. Fondul dispune de pachete de actiuni evaluate la infiintare la 4 miliarde de euro plus sute de milioane de euro in cash.
Grupul american a fost consiliat in aceasta investitie de Nicolae Ivan, primul presedinte al FP, demis ulterior de Guvern si care lucreaza acum pentru Cartesian.
Ivan a fost numit la conducerea FP la inceputul anului 2006, insa a fost dat afara dupa patru luni de Guvern fara vreo explicatie precisa, in locul sau fiind numit Alexandru Paunescu, consilier la Banca Nationala, care a condus fondul pana la finalul anului trecut. Practic, Ivan a revenit anul acesta la Fondul Proprietatea ca "actionar".
"Fondul Proprietatea este o investitie in care cred si am recomandat aceasta achizitie. Eu lucrez pentru Cartesian Group incepand din 2006 si acopar tarile din Europa de Sud-Est," a declarat Ivan pentru ZF.
El nu a dorit sa precizeze ce alte plasamente mai are Cartesian, strategia privind pachetul de actiuni la Fondul Proprietatea sau pretul la care au fost achizitionate actiunile.
Inainte de numirea la Fondul Proprietatea, Ivan fusese secretar de stat in Ministerul de Finante, ocupandu-se de organizarea fondului. El are experienta in domeniul fondurilor de investitii. Actiunile Fondului nu sunt listate la Bursa, astfel ca achizitia de pachete importante de actiuni de la cei care le-au primit de la stat necesita informatii privind identitatea actionarilor si a celor care urmeaza sa primeasca actiuni, informatii care nu sunt cunoscute publicului.
Cartesian Group controleaza in prezent circa 400 de milioane de actiuni ale Fondului Proprietatea, cu o valoarea nominala totala de 400 de milioane de lei (115 milioane de euro). Conform informatiilor vehiculate pe piata, o actiune Fondul Proprietatea se tranzactioneaza la circa 60% din valoarea nominala. La acest pret, participatia Cartesian la Fond valoreaza circa 70 de milioane de euro. Conform unor surse apropiate FP, achizitia facuta de Cartesian s-a derulat prin intermediul unui vehicul de investitii inregistrat in Cipru.
Cartesian Group nu a fost reprezenat in Adunarea Generala a Actionarilor de Nicolae Ivan, ci de un alt oficial al grupului, Gregory Armstrong. El nu a dorit sa faca niciun comentariu privind investitia la Fondul Proprietatea.
Cartesian Group are sediul central in New York si birouri in mai multe orase printre care Viena, Moscova sau Istanbul, fiind specializat in investitii de tip private-equity (in companii care nu sunt listate pe Bursa), vizand, conform site-ului propriu, plasamente oportuniste, pe termen lung, inclusiv prin achizitionarea de pachete minoritare semnificative. Societatea de administrare a fost infiintata la inceputul anului 2000 de fosta echipa de investitii globale a grupului american AIG Insurance.
Participatiile fondului sunt disponibile pe site-ul acestuia insa sunt parolate.
Fondul Proprietatea are in portofoliu 88 de pachete de actiuni in unele din cele mai mari companii romanesti, printre care Petrom, companiile de distributie a energiei electrice, Romgaz, Posta Romana, Transelectrica sau Transgaz, achizitia de actiuni ale fondului fiind o modalitate de cumparare indirecta a unui portofoliu diversificat pentru un investitor care doreste expunere pe economia romaneasca. In plus, actiunile FP se tranzactioneaza, in afara Bursei, sub valoarea nominala, ceea ce ar putea ridica o posibila subevaluare.
Reprezentantul Cartesian Group in Adunarea Generala a solicitat conducerii FP sa ia in considerare angajarea unei singure societati de administare pentru activele fondului. Fondul Proprietatea a inceput precesul de selectie a administratorului activelor fondului, fiind studiata si posibilitatea de a selecta mai multi administratori.
Adunarea Generala a Actionarior FP, desfasurata la finalul saptamanii trecute la hotelul Intercontinental din Bucuresti, a aprobat rezulatele financiare ale fondului pe anul trecut si distribuirea de dividende. Sedinta a fost intrerupta in mai multe randuri de reactiile nervoase ale actionarilor minoritari care au reprosat conducerii fondului ca nu le respecta interesele.
Acestia s-au referit in special la lentoarea cu care se desfasoara procesul de listare a fondului si la faptul ca statul incaseaza pe nedrept dividende de la fond.
"Va bateti joc de noi. Din dividende de 300 de milioane de lei 260 de milioane de lei le ia statul", a izbucnit un actionar. Ministerul Finantelor, care detine conform ultimelor date 80% din Fond, urmeaza sa transfere din actiuni celor pe care trebuie sa ii despagubeasca pentru proprietatile confiscate de regimul comunist, dar pana cei in drept isi primesc actiunile, dividendele pentru aceste actiuni sunt incasate de stat.
Conducerea fondului a explicat insa ca nu exista o alta solutie legala pentru distribuirea de dividende decat direct proportional cu participatia la capitalul fondului. "Daca aveti nevoie de ajutor ca sa listati fondul la Bursa eu ma ofer benevol", a declarat in Adunarea Generala o actionara de aproximativ 60 de ani.
Fondul Proprietatea a fost infiintat in urma cu doi ani si jumatate este inca departe de a fi listat pe Bursa de la Bucuresti.
"Multumim pentru oferta dumneavoasrta. Lucram 12 ore pe zi si facem tot posibilul pentru a lista fondul pe Bursa", i-a asigurat pe actionari Daniela Lulache, presedintele directoratului Fondului. Ea a prezidat Adunarea Generala.
Actionarii au mai acuzat si interesele din jurul fondului care ar amana listarea pentru a-i face pe cei care au primit actiunile sa le vanda in afara Bursei, sub valoarea reala a actiunilor. Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea au fost permise incepand de anul aceata, dar se deruleaza in afara pietei bursiere si la preturi sub valoarea nominala.
Conducerea fondului a prezentat vineri actionarilor un calendar al activitatilor care trebuie indeplinite pentru listarea la Bursa a fondului, la cererea reprezentantului unui grup de actionari, printre care urmasii familiilor industrasilor interbelici Malaxa si Auschnit. Desi pe ordinea de zi figura supunerea la vot a calendarului de listare si implicit asumarea sa de catre conducerea fondului, documentul nu a mai fost supus la vot, tot la propunerea avocatului Corin Trandafir, reprezentantul celor doua familii.
Conform informatiilor de pe piata, cele doua familii au solicitat actiuni ale fondului in valoare de circa 300 de milioane de euro. Acestea ar reprezenta circa 8% din capitalul fondului. Documentul prezentat de conducerea fondului estimeaza ca listarea ar urma sa aiba loc in luna iunie 2009.
Singurul punct de pe ordinea de zi neadoptat a fost cel privind modificarea statutului fondului, impotriva acestuia votand reprezentantii actionarului majoritar - Ministerul de Finante.
Fondul Proprietatea si actionarul sau majoritar nu se inteleg asupra valorii capitalului social si a numarului de actiuni care se cuvin Ministerului de Finante pentru pachetele cu care acesta a contribuit la constituirea fondului.
Neintelegerea privind capitalul social, care a intervenit la doi ani de la infiintartea fondului, ar putea contribui la amanarea listarii fondului in conditiile in care o societate listata la Bursa trebuie sa aiba intreg capitalul social platit.
"Speram sa nu ajungem in instanta cu Ministerul de Finante", a spus Mircea Ursache, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului.
In urma evaluarii de anul trecut derulata de FP a rezultat ca valoarea pachetelor de actiuni cu care ministerul a participat la constituirea fondului este cu circa 600 milioane de lei mai mica fata de valoarea actiunilor pe care le-a primit. Actiunile neplatite de minister urmau sa fie blocate in registrul actionarilor, conform propunerii respinse de minister.
Ministerul de Finante nu a luat o decizie privind evaluarea activelor FP, conform reprezentantilor acestuia in Adunarea Generala, iar reprezentantii fondului nu au raspus intrebarilor actionarilor privind termenul in care problema va fi solutionata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO