Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond de pe Bursa si-a inghetat portofoliul

07.07.2008, 20:41 17

Fondul de investitii Julius Baer International Equity Fund, cel mai mare investitor institutional strain de pe piata romaneasca de capital, nu a realizat aproape nicio tranzactie pe Bursa de la Bucuresti in perioada 31 ianuarie - 30 aprilie, potrivit raportarilor fondului.
Bursa a pierdut 37% de la inceputul anului, la nivelul indicelui BET, care a atins la sfarsitul saptamanii trecute minimul ultimilor doi ani, dupa ce a scazut cu peste 20% in ultima luna.
Scaderile de pe Bursa din ultimele luni au fost puse pe seama absentei din piata a investitorilor straini, mai ales pe partea de cumparare. Aceiasi investitori straini urcasera piata in prima jumatate a anului trecut prin achizitiile lor agresive.
Fondul celor de la Julius Baer a fost unul dintre cei mai importanti cumparatori de pe piata RASDAQ in primele noua luni ale lui 2007, achizitionand participatii in companii precum producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ), producatorul de caramizi Cemacon Zalau (CEON) sau in compania de constructii Concefa Sibiu (COFI), care au inregistrat printre cele mai mari cresteri anul trecut.
Portofoliul de actiuni romanesti al fondului la sfarsitul lunii aprilie era nemodificat comparativ cu cel publicat la sfarsitul lunii ianuarie, in timp ce valoarea plasamentelor pe Bursa de la Bucuresti s-a redus cu circa 5 milioane de dolari, din cauza scaderii pietei in aceasta perioada.
Plasamentele fondului in Romania totalizau 242 milioane de dolari (circa 152 milioane de euro), fiind cu 45% mai mici comparativ cu sfarsitul lunii iulie a anului trecut, cand acestea atinsesera un nivel record de 446 milioane de dolari (280 de milioane de euro).
Fondul si-a mai redus din participatii in trimestrul al treilea din 2007, cand a vandut o parte din actiunile detinute la SIF-uri si banci, insa de la sfarsitul lui octombrie 2007 nu a mai realizat aproape nicio operatiune pe piata romaneasca. Cele mai importante plasamente ale fondului sunt in Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare si Impact Bucuresti.
Julius Baer International Equity Fund II, al doilea fond al Julius Baer cu plasamente pe Bursa, a cumparat in perioada ianuarie-aprilie 2008 22 de milioane de actiuni Petrom in valoare de circa 2,8 milioane de euro. Fondul detinea la sfarsitul lui aprilie actiuni Petrom si BRD in valoare de aproape 70 de milioane de dolari (44 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO