Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari tranzactii de anul acesta

20.03.2007, 17:45 15

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a depasit ieri pe Bursa 37,5 mil. euro, o lichiditate record pentru anul in curs. Tranzactiile de pe deal au fost de peste 19,6 milioane de euro, in timp ce rulajul din piata regular si necotate a ajuns la aproape 18 milioane de euro.
Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) si cele ale BRD au facut obiectul mai multor tranzactii speciale, numai pachetele schimbate pe SIF Oltenia totalizand 3,71 mil. euro (12,51 mil. lei).
"Am asistat la o sedinta putin animata in prima parte a zilei cu rulaje scazute, dar interesul investitorilor a mai crescut in ultima ora de tranzactionare, odata cu raportarea tranzactiilor deal", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Piata a inchis usor pe minus, in timp ce SIF au revenit in medie cu 1%, iar deal-urile cu acestea au avut loc dupa caz la preturi usor peste cele de inchidere sau exact la ultimul pret.
Pietele internationale au evoluat in general pozitiv, spre exemplu, in deschidere, principalul indice bursier londonez, FTSE 100, inregistrand o urcare de 0,45%.
Brokerii sunt de parere ca nu se poate vorbi de o revenire a pietei, in conditiile in care lichiditatea de pe regular ramane una scazuta.
"Nu se poate vorbi de o revenire pe termen scurt, cel mult de o stopare a trendului descendent. Cred ca vom intra intr-o perioada de consolidare, dar corectia ar mai putea dura pana la sfarsitul acestei luni", spune Iulian Panait.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni in functie de lichiditate si capitalizare bursiera, a scazut ieri cu 0,14% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 37,55 mil. euro (126,34 mil. lei).
Titlurile BRD au pierdut ieri 0,48% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,37 mil. euro (1,26 mil. lei), in timp ce tranzactia de pe deal cu actiunile bancii s-a ridicat la 3,1 mil. euro (10,45 mil. lei). Aceasta din urma s-a perfectat la un pret de 20,9 lei/actiune, pretul de inchidere si din piata regular.
"Inceperea tranzactionarii titlurilor Alumil ar putea reprezenta evenimentul care sa mai aduca putin entuziasm in piata", spune presedintele KTD Invest. Actiunile Alumil vor fi introduse la tranzactionare pana la sfarsitul acestei saptamani, conform societatii de brokeraj Alpha Finance care a intermediat listarea.

Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la acelasi nivel ca si vineri Titlurile bancii au condus ieri topul rulajelor de la Bursa cu o lichiditate de 1,95 mil. euro (6,55 mil. lei). "In general, cand se apropie sfarsitul lunii martie, interesul investitorilor pentru titlurile Bancii Transilvania sporeste. Ei asteapta comunicatul din partea bancii cu o eventuala majorare de capital. Deocamdata, majorarea se afla doar in stadiul de declaratie de intentie a conducerii", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia au urcat ieri cu 2,76%, recuperand partial pierderea de 3,65% din sedinta de vineri. Tranzactiile cu titlurile acestei SIF s-au ridicat ieri la o valoare de 0,98 milioane de euro (3,31 milioane de lei). "Nivelul cotatiilor in cazul SIF justifica o revenire a preturilor, dar nu e clar daca se va intampla pe termen scurt, in conditiile in care lichiditatea ramane scazuta, mai ales pe aceste titluri", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 2,98 lei/actiune, dupa ce minimul atins in timpul sedintei a fost de 2,9 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica Bucuresti au pierdut ieri 1,26%, fiind a patra sedinta consecutiva in care titlurile companiei inregistreaza usoare scaderi. Tranzactiile cu aceste titluri nu au depasit ieri 180.000 de euro (600.000 de lei). "Actiunea a avut momente de lichiditate mult mai ridicate decat in ultimele sedinte. Saptamana trecuta s-au tranzactionat pachete mult mai importante, iar grupul de investitori care a cumparat si-a indeplinit obiectivele. Astfel, interesul pietei pentru actiunile Transelectrica a mai scazut", spune presedintele KTD Invest. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 47,20 lei/actiune.

Actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au apreciat ieri cu 2,08%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 40.000 de euro (130.000 de lei). Compania intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu aproximativ 2,5 mil. euro (8,59 mil. lei) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net, capitalul social urmand sa ajunga la 12,8 mil. euro (42,93 mil. lei). Noile actiuni vor fi distribuite in mod gratuit actionarilor. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 11,6 mil. euro (39,13 mil. lei) si un profit de 2,5 mil. lei, cu 3% mai mic decat cel din 2005. Ultima tranzactie cu titlurile Socep s-a perfectat la un pret de 0,2450 lei/actiune.

Titlurile producatorului de fire si cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita au pierdut ieri 0,37%, aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor de pe piata regular a RASDAQ cu o lichiditate de aproximativ 40.000 de euro (135.000 de lei), dupa Ceramica Iasi. Actionarul principal al Iproeb este Electromontaj cu o detinere de 30,66% din capital. RASDAQ-C, principalul indice al Bursei electronice, a urcat ieri cu 0,94%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind, in scadere, de 0,53 mil. euro (1,79 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb s-a perfectat la un pret de 2,7 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei acestea au atins un maxim de 2,78 lei/actiune si un minim de 2,69 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO