Burse - Fonduri mutuale

Cemacon Zalău ar putea aduce BCR în acţionariat ca să-şi reducă datoriile

Cemacon Zalău ar putea aduce BCR în acţionariat ca să-şi reducă datoriile

Autor: Adrian Cojocar

13.04.2012, 00:04 984

Conducerea producătorului de materiale de construcţii Cemacon Zalău (CEON), la care acţionar principal este Broker Cluj cu 12,8% din acţiuni, intenţionează să atragă în acţionariat principalul creditor al societăţii, BCR, fiind dispusă să cedeze un pachet de până la 20% din acţiuni în vederea reducerii datoriilor faţă de această bancă.

Cemacon ar putea fi astfel prima companie de pe bursă care îşi restructurează datoriile prin atragerea în acţionariat a principalei bănci creditoare.

Acţionarii societăţii se vor întruni la sfârşitul acestei luni pentru a aproba decizia Consiliului de Administraţie de luna trecută privind încheierea unui contract de consultanţă în vederea reducerii gradului de îndatorare faţă de BCR până la 16 mil. euro de la nivelul actual de 26 mil. euro, precum şi vânzarea unor active importante din patrimoniu, precum platforma Zalău, unde era situată vechea fabrică. La sfârşitul anului trecut Cemacon avea datorii către instituţii de credit în valoare totală de 118,5 mil. lei (circa 27,4 mil. euro).

Pe parcursul şedinţei de ieri titlurile Cemacon Zalău înregistrau un declin de 2,4%, la 0,04 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 2,4 mil. euro. În aceste condiţii, un pachet de 20% din acţiunile Cemacon este evaluat pe bursă la 480.000 de euro.

Cemacon este o companie foarte îndatorată, la 31 decembrie 2011 producătorul de materiale de construcţii înregistrând datorii totale de 128,77 mil. lei (29,8 mil. euro), nivel care întrece de 3,9 ori valoarea contabilă a companiei, care era la aceeaşi dată de 33,4 mil. lei (7,7 mil. euro).

Din cauza datoriilor ridicate compania a plătit anul trecut dobânzi la creditele contractate în valoare de 7,6 mil. lei, de aproape patru ori mai mari comparativ cu cele din 2010. Dobânzile mari la credite au dus compania pe pierdere în 2011, cu un rezultat negativ de circa 7 mil. lei (1,7 mil euro). Cu un an în urmă Cemacon înregistrase un profit net de circa 700.000 de lei (166.000 de euro).

Un caz asemănător este cel de la Oltchim, unde statul a încercat de asemenea să atragă băncile în acţionariatul combinatului din Râmnicu Vâlcea în vederea restructurării datoriilor care atârnau greu în bilanţul combinatului chimic şi cauzau pierderi mari din activitatea financiară, însă până în prezent nu a avut loc o astfel de conversie. Aceasta în ciuda faptului că reprezentanţii statului au declarat în luna octom­brie a anului trecută că BCR şi Banca Transil­vania sunt interesate să-şi convertească creanţele la Oltchim în acţiuni ale companiei.

Producătorii de materiale de construcţii sunt într-o situaţie foarte dificilă din cauza concurenţei foarte mari care a determinat un declin puternic al pre­ţurilor la materiale de construcţii în ultimii ani. Pre­ţurile la materiale de construcţii au continuat să co­boare şi pe parcursul anului trecut. De exemplu, Ce­ramica Iaşi şi-a dublat anul trecut volumul de vânzări, însă cifra de afaceri a companiei a urcat cu doar 13%. Pro­ducătorul de BCA şi prefabricate Prefab Bucureşti a practicat de asemenea anul trecut pre­ţuri în medie cu circa 20% mai mici comparativ cu 2010.

Situaţia grea de pe piaţă determinase conducerea pro­ducătorului de materiale de construcţii Cars Târ­nă­veni să-şi ceară intrarea în insolvenţă, însă marţi com­pania a revenit asupra deciziei de a cere insol­venţa.

Datoriile mari ale Cemacon provin de pe urma pro­cesului de retehnologizare derulat de companie în anii precedenţi pentru care firma s-a împrumutat cu circa 26 mil. euro. Anul trecut a fost primul an de funcţio­nare a noii linii de producţie a carămizilor de la Recea, fabrică în care s-au investit majoritatea banilor. Pentru acest an conducerea societăţii şi-a propus majorarea cifrei de afaceri cu 65%, la 45,1 mil. lei (10,4 mil. euro), şi trecerea pe profit, cu un rezultat net de circa un milion de lei.

Totuşi şi anul trecut compania avea un buget foarte ambiţios, estimând dublarea cotei de piaţă şi atin­gerea unui nivel de vânzări mai mare de 2,6 ori, res­pectiv 58 mil. lei (14,2 mil. euro), iar în final Ce­ma­con a încheiat anul cu vânzări de două ori mai mici, de 27,3 mil. lei (6,4 mil. euro).

Fondul american Artio deţinea la 31 ianuarie un pa­chet de 5,5% din acţiunile Cemacon, un alt acţionar al companiei fiind SIF Muntenia, cu o participaţie de circa 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO