Burse - Fonduri mutuale

Chelu a vandut SIF-uri de 15 mil. euro in ultimele 7 luni

18.12.2007, 18:39 23

Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati si-a redus participatiile la fiecare dintre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) cu circa 0,4-0,5% din luna mai si pana in prezent, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In conditiile in care capitalizarea cumulata a celor cinci SIF-uri a variat in aceasta perioada in jurul a 3 mld. euro, vanzarile de actiuni ale omului de afaceri din Galati au cumulat intre 12 si 15 mil. euro.
Potrivit ultimelor raportari, Chelu mai detine, impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, circa 0,91% din SIF Banat-Crisana (SIF1), fata de 1,29% la inceputul lunii mai.
El si-a mai redus detinerile la SIF Muntenia (SIF4), de la 1,44% la 0,95%, si la SIF Transilvania (SIF3), de la 1,29% la 0,89%. Chelu a inceput sa vanda din detinerile la SIF-uri dupa intrarea in vigoare a instructiunii CNVM conform careia investitorii care detin singuri sau in mod concertat cu alti investitori pachete de peste 1% din capitalul social al unei SIF sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc acest prag.
Singura SIF la care Chelu mai detine peste 1% din actiuni este SIF Oltenia (SIF5), unde are o participatie de 1,29%, fata de 1,8% in luna mai.
In ultimele luni, Chelu a vandut din participatiile la SIF-uri si pentru a strange bani pentru oferta Transgaz. El a declarat ca a subscris la Transgaz cateva milioane de lei pe transa investitorilor mari.
De asemenea, Chelu a participat cu cateva milioane de euro la majorarile de capital derulate de companiile la care detine participatii semnificative, cum ar fi Celule Electrice Bailesti (CLEL), Mecanica Rotes Targoviste (METY) si Vulturul Comarnic (VULT). Companiile respective detin la randul lor participatii la alte societati listate pe Bursa, printre care si SIF-urile.
Chelu a revenit la cumparare insa pe SIF Moldova (SIF2), la care a cumparat actiuni de 100.000 de euro la sfarsitul saptamanii trecute. El detinea, potrivit raportarilor din mai, circa 0,95% din capitalul SIF Moldova.
Participatiile sale la cele cinci SIF-uri valoreaza in prezent pe Bursa peste 30 mil. euro.

SIF Transilvania a luat 780.000 de euro pe Viromet
SIF Transilvania (SIF3) si-a vandut ieri intreaga participatie de 5,36% din actiunile combinatului chimic Viromet Victoria (VIRY) pentru 2,78 mil. lei (780.000 de euro). SIF Transilvania a luat un pret de 2,75 lei/actiune, cu 10% mai mare decat pretul din piata. Viromet este controlat de grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO