Burse - Fonduri mutuale

Cine a dus piata in jos in septembrie?

07.10.2008, 17:59 11

Statisticile BVB nu indica iesiri masive de capital strain de pe Bursa de la Bucuresti, desi acestea au fost indicate ca fiind principala cauza a scaderilor de luna trecuta.

Fondurile straine de investitii au realizat in septembrie vanzari nete de 2 mil. euro, potrivit statisticilor BVB, nesemnificative comparativ cu luna ianuarie, cand acestea au scos din piata aproape 56 mil. euro.
Cu toate acestea, majoritatea brokerilor au pus scaderea de luna trecuta a Bursei de la Bucuresti pe seama iesirilor de capital strain.
Indicele BET-XT, care urmareste cele mai lichide 25 de actiuni listate pe Bursa a scazut in septembrie cu 21%, a doua scadere ca amploare din acest an dupa cea din ianuarie, cand piata a pierdut 26%. Scaderea a venit pe fondul amplificarii crizei financiare internationale in urma falimentului bancii de investitii americane Lehman Brothers si a nationalizarii companiei de asigurari AIG la mijlocul lunii septembrie.
Vanzarile persoanelor juridice nerezidente au fost de 32,8 mil. euro, nivel cu 25% mai mic decat in luna august, cand piata a pierdut doar 10%, in timp ce cumpararile au scazut si ele, la 30,8 mil. euro. Nerezidentii persoane fizice au adus in piata circa 661.000 de euro, compensand astfel o parte din iesirile fondurilor de investitii.
De cealalta parte, investitorii locali au fost mai activi decat in luna august, atat la cumparare, cat si la vanzare. Acestia au cumparat, potrivit statisticilor, actiuni in valoare de aproape 110 mil. euro si au vandut de 104,4 mil. euro.
Conturile agregate, prin care se realizeaza in prezent doar tranzactii cu actiunile Erste Bank, au inregistrat insa iesiri nete de 4,12 mil. euro.
Cu toate acestea, scaderea de luna trecuta a actiunilor bancii austriece a fost de doar 8% pe Bursa de la Bucuresti datorita interventiei market-makerilor, care au reglat cursul in concordanta cu cel de pe Bursa din Viena, preluand surplusul de actiuni din piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO