Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt câştigătorii şi perdanţii pe piaţa fondurilor mutuale în 2012?

Cine sunt câştigătorii şi perdanţii pe piaţa...

Autor: Roxana Pricop

26.12.2012, 14:32 800

Clasamentul celor mai performante fonduri mutuale este condus de fondurile de acţiuni, însă tot fondurile de acţiuni sunt cele care au adus pierderi investitorilor. Fondul de acţiuni Certinvest BET-FI Index este performerul anului cu un randament de 38% în 2012. Fondul are un portofoliu identic cu structura indicelui bursier BET-FI, din care fac parte acţiunile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea. Indicele  BET-FI a crescut în acest an cu 28%. Al doilea clasat este fondul de acţiuni BT Index Austria ATX cu un randament de 22,6% în euro. Calculat în lei, randamentul fondului este de circa 26%. Fondul are un portofoliu identic cu structura indicelui bursier ATX, din care fac parte acţiunile companiilor mari şi lichide tranzacţionate la bursa din Viena. Al treilea clasat este fondul Raiffeisen Prosper cu un randament de 22%. Fondul investeşte în acţiunile Petrom, cele ale Erste Bank şi ale Fondului Proprietatea.

Pe ultimele trei locuri în clasamentul fondurilor mutuale se situează fondurile de acţiuni Certinvest Short Fund cu un minus de 58%, fondul de acţiuni Omninvest cu un minus de 14% şi fondul diversificat Omnitrust cu un minus de 9%. Toate cele trei fonduri au avut o strategie prin care au pariat pe scăderea burselor, puţin inspirată pentru că în 2012 pieţele de acţiuni au crescut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO