Burse - Fonduri mutuale

Câţi bani administrează cele mai mari fonduri mutuale din România?

Câţi bani administrează cele mai mari fonduri mutuale...

Autor: Roxana Pricop

25.12.2012, 17:08 844

Cele mai mari cinci fonduri mutuale administrează economii în valoare cumulată de 8 miliarde de lei de la un număr de 158.000 de investitori, pe care le investesc în obligaţiuni, titluri de stat şi depozite bancare. Cei cinci giganţi au obţinut în acest an un randament mediu de 5,6%. Cel mai mare fond mutual din România este fondul de obligaţiuni BCR Obligaţiuni cu active nete de 3,637 miliarde de lei de la 100.400 de investitori. BCR Obligaţiuni a obţinut în acest an un randament de 7,1%. Al doilea cel mai mare fond este Raiffeisen RonPlus, fond cu o strategie conservatoare de investiţii, care a strâns economii de 1,684 miliarde de lei de 34.000 de investitori. Fondul a marcat un randament de 6,53%. Pe locul al treilea se situează Raiffeisen EuroPlus cu active nete de 1,325 miliarde de lei de la peste 10.000 de investitori. Fondul a înregistrat un randament în euro de 3,84%. În clasament urmează fondul de obligaţiuni ING International Romanian Bond cu active de 916 milioane de lei de la 75 de investitori şi fondul de plasamente conservatoare Simfonia 1 cu active de 444 milioane de lei de la peste 13.000 de investitori.

Dimensiunea activelor este un aspect-cheie pentru fondurile mutuale. Cu cât un fond mutual are active mai mari cu atât poate negocia şi obţine randamente mai mari pentru investiţiile pe care le face . De asemenea, fondurile cu active mari îşi permit să încaseze comisioane mai mici de la investitori decât fondurile cu active reduse. Un dezavantaj al dimensiunii mari a activelor este faptul că fondul ajunge să fie una cu piaţa şi să reacţioneze mai greu la oportunităţile apărute pe termen scurt în piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO