Burse - Fonduri mutuale

Citibank detine pentru clienti 10% din Romcarbon

13.06.2007, 18:45 21

Citibank, filiala locala a grupului american Citigroup, a ajuns sa detina 10% din actiunile producatorului de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau, potrivit informatiilor prezentate de societate.
Citibank detine actiunile pe un cont nominee pentru clienti nerezidenti.
Romcarbon a fost una din actiunile care au reusit constant in ultimii ani sa aduca castiguri substantiale investitorilor.
In fiecare din ultimii patru ani, aceste actiuni au dublat banii investitorilor, pentru ca in acest an, pretul titlurilor sa inregistreze cea mai importanta apreciere, crescand de aproape patru ori.
Cresterea puternica din prima jumatate a lui 2007 s-a datorat in principal anuntului companiei privind diminuarea valorii nominale a titlurilor de la 2,5 lei la 0,1 lei si, concomitent cu aceasta, derularea unei majorari de capital, in cadrul careia actionarii au posibilitatea achizitionari de actiuni la un pret de 0,1 lei/actiune, cu mult sub pretul din piata.
Daca actiunile nu vor fi subscrise in proportie mai mare de 15%, compania va lansa o oferta primara de vanzare unui grup de maximum 100 de investitori, la un pret care va fi stabilit ulterior si care va include o prima de emisiune.
Pe RASDAQ, unde titlurile Romcarbon sunt tranzactionate, ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 92 lei/actiune. Titlurile sunt in prezent suspendate de la tranzactionare pentru derularea majorarii de capital. Romcarbon are o valoare de piata de 57,6 milioane de euro la ultimul pret de pe RASDAQ.
Romcarbon este cel mai mare producator de filtre de automobile din Romania. Societatea avea la finalul primului trimestru un profit net de 1,53 mil. lei (0,45 mil. euro), la o cifra de afaceri de 21,6 milioane de lei (6,4 milioane de euro). Comparativ cu perioada similara a anului trecut, afacerile companiei au crescut cu 120%, in timp ce profitul s-a majorat cu 75%. Anul trecut, profitul net al societatii crescuse cu circa 30%, iar vanzarile cu aproape 10%.
Reprezentantii companiei nu au fost disponibili ieri pentru comentarii.
Romcarbon este controlata de doua firme cu capital taiwanez, Living Plastic Industry si Unitai International, care detin circa 53% din actiuni.
In ultimele luni, Unitai International a vandut titluri reprezentand aproape 10% din capitalul social al companiei, in timp ce Living Plastic Industry si-a mai consolidat participatia, apropiindu-se de pragul de 33%.
In actionariatul Romcarbon a intrat cu o participatie semnificativa in acest an fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije, care a ajuns la o participatie de 6% din cadrul societatii. Romcarbon are peste 2.900 de actionari, printre acestia aflandu-se si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe piata de capital.
Acesta detine in nume personal 209 actiuni, reprezentand cel mai probabil actiuni din cadrul Programului de Privatizare in Masa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO