Burse - Fonduri mutuale

Ciurtin a vandut 4% din Albalact pentru 3,2 mil. euro

Ciurtin a vandut 4% din Albalact pentru 3,2 mil. euro

Raul Ciurtin

21.05.2008, 20:37 21

Raul Ciurtin, presedintele Consiliului de Administratie al producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ) si tatal sau, Petru Ciurtin, au vandut luni un pachet de 4,05% din actiunile companiei fondului de investitii RC2 pentru aproape 12 mil. lei (3,25 mil. euro).
In urma acestor tranzactii, cei doi si-au redus participatia in cadrul companiei la 45,39%, in timp ce RC2 si-a majorat detinerea la aproape 17%.
"Am vandut din motive personale pe care n-as vrea sa le comentez. Pe termen scurt nu mai am in vedere alte vanzari de actiuni", a declarat pentru ZF Raul Ciurtin.
El urmeaza sa participe la oferta publica initiala a companiei de constructii Pomponio din Alba Iulia la care ar urma sa subscrie circa 6,25% din actiunile scoase la vanzare, in cadrul unei transe preferentiale alocate unui numar restrans de investitori. El are nevoie de circa 0,8 mil. euro pentru a subscrie.
"Chiar maine (astazi - n.r.) voi subscrie", a precizat Raul Ciurtin, care este si membru in Consiliul de Administratie al Pomponio, care a construit noua fabrica de lactate a Albalact, in valoare de 11 mil. euro.
Raul Ciurtin, in prezent unul dintre cei mai bogati investitori de pe Bursa, a reusit sa ridice valoarea de piata a companiei pe care o conduce de la circa 8 mil. euro in urma cu doi ani la peste 80 mil. euro in prezent. La jumatatea anului trecut, capitalizarea Albalact se ridica la peste 160 mil. euro.
Cresterea valorii Albalact a fost sustinuta de investitiile realizate de companie in ultimii doi ani, o parte dintre ele finantate prin intermediul majorarilor de capital derulate pe Bursa, dar si de lansarea a doua dintre cele mai cunoscute branduri de pe piata de lactate, Fulga si Zuzu.
Petru si Raul Ciurtin, principalii actionari ai Albalact, si-au redus participatiile in cadrul companiei pentru a oferi posibilitatea unor fonduri de investitii straine sa intre in companie. De la inceputul lui 2006 si pana in prezent, familia Ciurtin si-a redus cu circa 20% participatia in cadrul Albalact, de la 65% la circa 45%. Cei mai importanti investitori atrasi sunt fondul RC2, inregistrat in Cipru, care detine 17% din actiuni, si fondul american Julius Baer cu circa 3% din actiuni.
Investitiile derulate in ultimul an au afectat insa profitul companiei, care a scazut cu aproape 50% anul trecut, la 3,2 mil. lei (0,95 mil. euro), in conditiile in care afacerile au urcat cu 51% la 154 mil. lei (46,1 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO