Burse - Fonduri mutuale

CNVM are probleme cu lichiditatile. Cum comentati?

31.01.2010, 23:51 35

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea desupraveghere si reglementare a pietei de capital, incearca sa facarost de lichiditati de circa 5,2 mil. lei (1,25 mil. euro),cerandu-le fondurilor de investitii si SIF-urilor sa-si plateascain avans comisioanele pentru primele sase luni ale anului sioferind in schimb o reducere de 5% din suma datorata.
Comisia, care mai avea la inceputul anului circa 3 mil. lei inconturi, fata de 16,8 mil. lei la inceputul lui 2009, se confruntacu probleme de lichiditate.
"Nu suntem singurii care intampinam dificultati financiare inaceasta perioada. Prin aceasta masura vrem sa prevenimdificultatile in plata salariilor catre angajatii CNVM", au spussurse din cadrul CNVM.
Comisia si-a bugetat pentru acest an venituri curente de 33,2 mil.lei (8 mil. euro) si cheltuieli similare, cele mai mari cheltuielifiind cu salariile celor peste 200 de angajati, care sunt estimatein acest an la 26,2 mil. lei (6,3 mil. euro).
Cei 200 supravegheaza activitatea a numai 2.500 de persoaneangajate in firmele de brokeraj, fonduri de investitii sau SIF-uri.Nivelul salariului mediu prognozat pentru un angajat al comisieieste de aproximativ 2.000 de euro in 2010, mai mic cu aproape 17%decat maximul de 2.400 de euro din 2007.
Principala sursa de venit a CNVM este comisionul de 0,1% (anual)din valoarea activelor SIF-urilor si fondurilor de investitii, decirca 11 mld. lei (2,66 mld. euro), din care CNVM spera sa obtinaanul acesta 11 mil. lei. Comisioanele pe tranzactiile cu actiuniderulate pe Bursa si cele pe valoarea ofertelor publice de preluaresunt alte doua surse de venit importante pentru CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO