Burse - Fonduri mutuale

Care au fost cele mai profitabile actiuni de pe Bursa in ianuarie

Care au fost cele mai profitabile actiuni de pe Bursa in ianuarie
31.01.2010, 23:30 485

Indicele BET a castigat 8% in ianuarie, iar SIF-urile au crescutcu 16%, marcand cel mai bun inceput de an pe Bursa din ultimiipatru ani. In 2008 si 2009 Bursa de la Bucuresti inchidea lunaianuarie cu pierderi de peste 20% pe principalii indici.
Surprinzator, actiunile producatorului de abrazivi Carbochim Cluj(CBC) au fost "vedetele" inceputului de an din punctul de vedere alcresterilor, cu un avans de 53%, pe fondul unei lichiditati reduse.Principalul cumparator a fost Broker Cluj, care a achizitionatcirca 5% din titlurile Carbochim, urcand si pretul. Pe de altaparte, in 2009, actiunile CBC au inregistrat cea mai mare scaderede pe Bursa, de 68%.
Titlurile producatorului de turbine pentru industria aeronauticaTurbomecanica Bucuresti (TBM) au castigat aproape 30%, iaractiunile combinatului siderurgic Mechel Targoviste (COS) au urcatcu 25%, ambele numarandu-se printre titlurile cu performantemodeste in 2009.
Dintre actiunile lichide, SIF Oltenia (SIF5) a castigat 21%, urmatade Transelectrica (TEL), cu aproape 20%. Investitorii care aupariat pe aceste actiuni au castigat intr-o luna de doua oridobanda oferita de un depozit bancar pe un an, care nu depaseste inacest moment 10%.
Titlurile de stat au surprins prin tranzactiile mari, cele maitranzactionate titluri, cu scadenta in martie 2014 (B1403A)realizand un rulaj de 219 mil. lei, dublu fata de SIFOltenia.
Topul brokerilor pe actiuni este condus in continuare de BTSecurities si KBC Securities, printre miscarile notabile fiindrevenirea Broker Cluj in Top3, dupa mai mult de un an, dar siurcarea Alpha Finance in Top10. Pe titluri de stat conduce BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO