Burse - Fonduri mutuale

CNVM i-a închis firma de brokeraj lui Cătălin Chelu

CNVM i-a închis firma de brokeraj lui Cătălin Chelu

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

16.01.2012, 00:06 736

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare a firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani.

Comisia a sesizat şi Parchetul privind ilegalităţile constatate.

City Invest a intermediat anul trecut tranzacţii cu acţiuni de peste 205 mil. lei (48 mil. euro), marea majoritate fiind pentru firmele din grupul lui Cătălin Chelu. Acesta a preluat anul trecut controlul mai multor companii de pe bursă printre care Carbochim Cluj (CBC) şi producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG). La Argus, Cătălin Chelu este în război cu SIF Oltenia şi ceilalţi acţionari şi a ocupat sediul companiei, nepermiţând membrilor Consiliului de Administraţie aleşi în AGA să-şi exercite atribuţiile.

În ultimul an, Chelu a mutat pachete semnificative de acţiuni ale companiilor pe care le controlează, printre care Electroargeş Curtea de Argeş, de pe o firmă pe alta, tranzacţiile fiind intermediate de City Invest.

Chelu şi-a făcut propria firmă de brokeraj în 2008, după ce a fost timp de peste zece ani clientul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi, controlată de Adrian Mănăilă. Prin intermediul Eldainvest, Chelu a făcut primele achiziţii pe bursă, la SIF-uri, încă de la listarea acestora, în 1999. Cu ajutorul acestor investiţii, Chelu a devenit unul dintre cei mai bogaţi investitori de pe piaţa locală, dar şi unul dintre cei mai controversaţi, el intrând în dese rânduri în conflict cu conducerile SIF-urilor şi cu CNVM pentru depăşirea pragului de deţinere. În 2008, Chelu ajunsese să controleze indirect pachete de 7-8% din SIF Moldova şi SIF Oltenia, deşi legea spunea că niciun investitor nu poate deţine mai mult de 1%. CNVM l-a obligat atunci să vândă din participaţii. Chelu şi-a vândut o bună parte din deţinerile de la SIF-uri în 2010 şi 2011 pentru a prelua controlul unor companii mai mici de pe bursă.

Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei City Invest a fost emisă joi şi vine după un control derulat în perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

"Firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunţat Parchetul, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe", au declarat surse din CNVM.

Totodată, Comisia a observat că procedura internă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor nu a fost aplicată în conformitate cu prevederile CNVM astfel încât să prevină şi să împiedice implicarea firmei în opera­ţiuni suspecte de spălare de bani, se spune în ordonanţa CNVM emisă joi.

În schimb, City Invest susţine că nu a folosit banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi.

"În realitate există acorduri scrise ale acestor clienţi de a folosi disponibilităţile băneşti aflate în contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat şi nu se se pune problema vreunei fraude", se arată în poziţia City Invest, semnată de Consiliul de Administraţie.

Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizaţia de funcţionare a City Invest şi a amendat firma cu 5.500 de lei. CNVM i-a amendat cu câte 5.000 de lei pe directorul general al firmei, Gabriela Camelia Rădinschi, pe preşedintele CA, Florentina Lina Lupu, şi pe Dorel Şerbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru o perioadă de 3 ani.

City Invest a primit autorizaţia de funcţionare de la CNVM în noiembrie 2008, însă a început să intermedieze tranzacţii la Bursa de la Bucureşti abia în august 2010. La momentul înfiinţării,Chelu deţinea 96% din acţiunile City Invest. CătălinÊCheluÊeste unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar şi cu conducerile SIF-urilor.

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Chelu a fost arestat în noiembrie 2010 alături de trei persoane după ce ar fi încercat să îi ofere mită fostului secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu, pentru rezolvarea unor dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. În luna februarie 2011 Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea lui Chelu din arest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO