Burse - Fonduri mutuale

CNVM schimba modul de calcul al pretului fondurilor mutuale

CNVM schimba modul de calcul al pretului fondurilor mutuale

Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare

21.01.2009, 17:56 42

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va emite o dispunere de masuri privind modificarea modului de calcul a valorii unitare a activului net al fondurilor mutuale, pe baza caruia se stabileste pretul la care sunt vandute unitatile de fond, pana la finalizarea proiectului de Regulament 15 din 2004, aflat in discutii de aproape doi ani.

"Regulamentul 15 din 2004 este ingrozitor de stufos si de complicat, astfel ca am decis in prima faza emiterea unei dispuneri de masuri privind modul de calcul al activului net unitar. Aceasta dispunere nu contine nimic in plus fata de propunerile Asociatiei Administratorilor de Fonduri", a spus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Dispunerea de masuri va fi publicata in decursul zilei de astazi pe website-ul Comisiei.
Calcularea valorii unitare a activului net, mai exact a pretului unei unitati de fond, este una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta in prezent industria locala de asset management, pentru ca modul in care se realizeaza in prezent incurajeaza comportamentele speculatorii din partea investitorilor.
Mai exact, valoarea unei unitati de fond se calculeaza dupa informatii vechi de doua pana la trei zile, investitorul putand estima pretul unei unitati de fond care investeste in actiuni in functie de evolutia pietei de actiuni.
Anul trecut, administratorii au solicitat Comisiei ca in prospectul de emisiune al fondului sa fie stabilit momentul zilei pana la care se va calcula valoarea unitara a activului net.
Pentru a se proteja de speculatori, administratorii au majorat comisioanele de retrageri din fonduri anul trecut, cand indicii bursieri au inregistrat scaderi zilnice chiar si de 17%.
De exemplu, in cazul fondului de actiuni Intercapital, administrat de Aviva Investors, investitorul care face rascumparari la mai putin de 15 zile de la subscriere trebuie sa plateasca un comision de 10%, cel de la Napoca, administrat de Globinvest, un comision de 5% pana la 18 de luni de la data subscrierii, la BT Maxim, administrat de BT AM, un comision de 4% daca retragerea se efectueaza dupa o perioada mai mica sau egala cu 180 zile de la subscriere.
Comisionul de rascumparare se constituie ca resursa a fondului si are rolul de a proteja investitorii ramasi in fond de fluctuatiile de active cauzate de eventualele iesiri speculative.
Fondul de actiuni Premio, in prezent absorbit de fondul diversificat Integro, a fost una din primele victime ale speculatorilor. In luna iunie a anului trecut, Premio, administrat de societatea Pioneer Asset Management, a mai ramas cu active de doar un milion de lei (277.000 de euro), dupa ce in luna mai investitorii au retras 2 milioane de lei (550.000 de euro) din fond - reprezentand peste 60% din active.
Administratorii de fonduri spun ca modificarea modalitatii de calcul al activului net este mai mult decat necesara si ca orice intarziere in acesta directie dauneaza industriei.
Regulamentul 15 din 2004 stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, a administratorilor si societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
Anul trecut, CNVM a supus dezbaterii publice proiectul de modificare a regulamentului in doua randuri: in lunile februarie si august. Printre modificarile propuse in regulament se numara si schimbarea modului de calcul al VUAN-ului.
Alte probleme cu care se confrunta fondurile mutuale si care asteapta raspuns din partea Comisiei prin modificarea Regulamentului 15 din 2004 sunt, printre altele, liberalizarea distributiei prin autorizarea agentilor de vanzari, relaxarea publicitatii, clasificarea fondurilor de investitii, inregistrarea dividendelor in activul fondurilor.
De exemplu, absenta unei clasificari oficiale a fondurilor mutuale din regulament a permis administratorilor sa "sparga" barierele existente intre categoriile de fonduri mutuale in privinta construirii portofoliilor. Multe dintre fondurile de actiuni au devenit fonduri diversificate, in timp ce unele fonduri monetare au portofolii similare fondurilor de obligatiuni.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO