Burse - Fonduri mutuale

Cocor si SIF3 continua disputa in justitie

26.05.2008, 19:08 12

Firma Cocor a primit vineri castig de cauza la Curtea de Apel Brasov in procesul pe care-l poarta de un an impotriva SIF Transilvania (SIF3) pentru anularea unei hotarari a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) SIF Transilvania din aprilie 2007 prin care s-au aprobat situatiile financiare pe 2006.
Cu o zi inainte, Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea formulata de Cocor impotriva Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a SIF Transilvania prin care cerea anularea avizului prin care CNVM a aprobat majorarea de capital de la SIF Transilvania din 2007, contestata de asemenea in justitie de catre Cocor.
Cele doua parti asteapta insa decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care urmeaza sa dea pe 24 iunie 2008 verdictul final privind majorarea de capital de la SIF Transilvania. Prima instanta care a judecat cererea Cocor de anulare a majorarii de capital hotarata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) SIF Transilvania din aprilie 2007 a fost Tribunalul Brasov, care a dat castig de cauza SIF-ului. Cocor a facut apel la aceasta decizie, insa acesta a fost respins de Curtea de Apel Brasov pe motiv ca a fost depus prea tarziu, decizie pe care firma din Bucuresti a atacat-o la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Acest proces, care se desfasoara de mai mult de un an, tine blocate jumatate din actiunile SIF Transilvania, emise in cadrul majorarii de capital din 2007, investitorii neputand sa-si vanda titlurile, care valoreaza pe Bursa peste 230 mil. euro. In cazul in care Cocor castiga procesul, actiunile blocate vor fi anulate, ceea ce inseamna ca titlurile SIF3 si-ar putea dubla pretul pe Bursa.
In legatura cu hotararea de vineri a Curtii de Apel Brasov, reprezentantii SIF Transilvania sustin ca aceasta nu are nicio aplicare practica, deoarece hotararea contestata de Cocor nu ar fi fost de fapt adoptata niciodata. Potrivit SIF Transilvania, Cocor ar fi contestat situatiile financiare consolidate aprobate de actionarii SIF, insa hotararea la care Cocor face referire vizeaza situatiile financiare individuale ale SIF.
"Informam actionarii ca hotararea Curtii de Apel mentionata mai sus nu afecteaza in niciun fel majorarea capitalului social hotarata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din anul 2007 si nici acordarea de actiuni gratuite. Actiunile gratuite vor putea fi tranzactionate imediat ce si Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta asupra recursului declarat de reclamanta Cocor referitor la Hotararea AGEA privind majorarea capitalului social si acordarea de actiuni gratuite. De asemenea, mentionam ca aceste actiuni sunt purtatoare de dividende, conform Hotararii AGOA din aprilie 2008", a precizat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania intr-o raportare transmisa BVB.
Cocor si SIF Transilvania au initiat la inceputul acestui an negocieri pentru renuntarea de catre Cocor la actiunea in instanta prin care contesta majorarea de capital de la SIF Transilvania. In intelegere ar fi urmat sa fie incluse un schimb de pachete de actiuni si incheierea celorlalte litigii dintre cele doua societati. Cele doua parti nu au ajuns insa la o intelegere in acest sens.
Firma Cocor, care controleaza magazinul cu acelasi nume din centru Bucurestiului, are in actionariat pe SIF Muntenia (SIF4), cu 18,9% din actiuni, fondul de investitii Broadhurst, care detine direct si prin intermediari circa 20% din actiuni si doua persoane fizice Liviu Ursan si Daniel Stoica, cu cate 13,5% din actiuni. Cocor a investit in ultimii ani in actiuni SIF, din vanzarea carora a obtinut profituri importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO