Burse - Fonduri mutuale

Comcm si Scut au castigat 41 mil. euro din terenuri

14.05.2008, 17:50 26

Compania de constructii Comcm (CMCM) din Constanta si Scut Constanta (SCUT), firma controlata de Comcm cu activitati in inchirierea de utilaje pentru constructii si demolari, si-au reevaluat la finele anului trecut terenurile din patrimoniu, in urma operatiunii rezultand un plus de 41,5 mil. euro (aproape 150 mil. lei).
In total, activele corporale ale celor doua companii, formate din terenuri si cladiri, erau inregistrate in contabilitate la aceeasi data la valoarea de 81,1 mil. euro (292,8 mil. lei).
Valoarea de piata cumulata a Comcm si Scut se ridica in prezent la circa 50 mil. euro in conditiile in care Comcm controleaza 63,5% din actiunile Scut.
"Terenul mare este cel pe care sta Comcm-ul, intravilan in suprafata de 20 de hectare, situat vizavi de Metro din Constanta care a fost evaluat la un pret de 280 de euro pe metru. Pretul de piata al terenurilor din zona variaza intre 300 si 600 de euro pe metrul patrat. Scut detine la randul sau un teren de 4 hectare in Constanta", a precizat Constantin Fratila, unul dintre principalii actionari ai Comcm Constanta si directorul general al Scut Constanta.
El mai spune ca are in vedere dezvoltarea unui proiect rezidential de mai mare amploare pe terenul Comcm, insa acest lucru doar in perspectiva, pentru 2008 compania intentionand sa demareze proiecte imobiliare mai mici.
In prezent, activitatea principala a companiei este productia de betoane, care anul trecut a avut o pondere de 72,7% in cifra de afaceri.
"Anul acesta incepem dezvoltarea pe partea imobiliara, care nu va fi una extensiva ca in cazul Impactului. Vom construi pe terenurile pe care deja le detinem, respectiv 2-3 blocuri de locuinte pe un teren situat mai in centrul orasului si alte trei blocuri pe un teren de 3 hectare al Scut", spune Fratila.
El a precizat ca in prezent cele doua companii se afla in proces de obtinere a certificatelor de urbanism.
Comcm intentioneaza sa fuzioneze cu Scut Constanta, procesul urmand a se realiza dupa transferul actiunilor Comcm de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.
"Estimez ca actiunile Comcm vor fi transferate pe Bursa undeva in luna septembrie din acest an. Transferul va fi unul simplu, fara oferta publica initiala", a precizat Constantin Fratila.
Initial, conducerea SIF Transilvania, care controleaza firma de constructii din Constanta, intentiona sa listeze actiuni Comcm pe Bursa printr-o oferta publica in cadrul careia dorea sa atraga circa 10 mil. euro.
"In ceea ce priveste investitiile, depindem de fondurile structurale de circa 5 milioane de euro pentru obtinerea carora am depus dosarul si asteptam sa fie aprobat. Restul de 4-5 milioane de euro vor fi acoperite din surse proprii, bani care se vor duce in cea mai mare parte catre dezvoltare imobiliara", spune Constantin Fratila.
Dupa primele trei luni, Comcm inregistra un profit brut de 0,75 mil. euro (2,76 mil. lei), cu circa 46% peste cel bugetat de companie, pe fondul unor afaceri de 3,55 mil. euro (aproape 13,1 mil. lei).
Pentru acest an, Comcm asteapta un profit brut de 3,4 mil. euro (12 mil. lei), cu 34% peste cel obtinut in 2007 si afaceri de 18,5 mil. euro (64,6 mil. lei), in crestere cu 43% fata de nivelul realizat anul trecut.
Actionarii companiei au aprobat recent strategia de dezvoltare a societatii pentru urmatorii cinci ani care prevede atingerea in anul 2010 a unor venituri de 28,5 mil. euro (100 mil. lei) la un profit net de
5,3 mil. euro (18,48 mil. lei).
Printre planurile companiei pentru aceasta perioada se numara construirea unui cartier rezidential pe terenul actualei baze de productie din Mangalia, a unui complex rezidential pe terenul din strada Obor din Constanta, precum si alte locuinte incepand cu 2012.
Comcm deruleaza in prezent o majorare de capital prin incorporarea rezervelor din profitul anilor anteriori in valoare de aproape 3,3 milioane de euro (12 milioane de lei) si vrea sa atraga de la actionari alte 2,6 milioane de euro (9,4 milioane de lei).
Compania intentioneaza sa-si spliteze valoarea nominala a unei actiuni de la 2,5 lei la 0,1 lei.
Comcm este controlata de catre SIF Transilvania (SIF3), care detine 56,4% din actiuni, in timp ce Constantin Fratila detine 32,5% din actiuni, dupa ce anul trecut i-a vandut un pachet de 8% din actiuni fiicei sale Maria Fratila.
Fratila este unul dintre cei mai bogati investitori de pe Bursa, el detinand si o participatie de 1% in cadrul SIF Transilvania, potrivit ultimelor raportari disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO