Burse - Fonduri mutuale

Companiile de pe Bursa au economisit 33 mil. euro in primul semestru cu pretul a 7.300 de concedieri

Companiile de pe Bursa au economisit 33 mil. euro in primul semestru cu pretul a 7.300 de concedieri
25.08.2009, 17:56 22

Rezultatele masurilor de restructurare a personalului demarate de companii inca de la finele anului trecut au inceput sa se vada in conturile de profit si pierdere in prima jumatate a acestui an, 30 de companii de pe Bursa realizand economii salariale de aproape 140 mil. lei (33 mil. euro) in primul semestru, dupa ce au concediat peste 7.300 de angajati, din cei 40.600 pe care-i aveau anul trecut.

Jumatate dintre acestea au reusit sa se mentina pe profit in mare parte si datorita scaderii cheltuielilor salariale, iar altele au reusit sa-si limiteze pierderile, care ar fi putut fi mult mai mari fara aceste masuri.

"Scaderea in termeni nominali a cheltuielilor salariale cu 18%, ca si renuntarea la 18% din salariati fata de primul semestru al anului trecut (atat cat rezulta din calculul ZF), este notabila mai ales ca ea a fost 'obtinuta' intr-un timp scurt sub presiunea unui mediu economic dominat de scepticism si comportament defensiv al actorilor din piata care a determinat o contractie a cererii in toate sectoarele", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital in cadrul BCR.

De exemplu, producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a raportat pe primul semestru un profit net de 0,3 mil. lei, dupa ce a inregistrat o scadere a cheltuielilor salariale cu 7 mil. lei fata de perioada similara a lui 2008. Numarul mediu de salariati ai companiei a fost in prima jumatate a acestui an cu circa 12% mai mic decat anul trecut.

Un alt exemplu este cel al producatorului de benzi din cauciuc Artego Targu Jiu (ARTE) caruia economiile salariale de 8,1 mil. lei i-au permis sa obtina un profit de 2,1 mil. lei, dupa ce compania a renuntat la o treime dintre angajati.

"Restructurarile erau absolut obligatorii in conditiile scaderii afacerilor, companiile trebuind sa taie din costuri pentru a ramane rentabile. Fara indoiala ca fara aceste masuri rezultatele ar fi fost mult mai proaste", sustine Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Companiile exportatoare, care s-au confruntat inca din ultimul trimestru al anului trecut cu scaderi de preturi si contractia pietelor pe care activeaza au fost printre primele care au anuntat disponibilizari, realizand si cele mai mari economii pe partea de cheltuieli salariale.

 

Alro, Banca Transilvania au facut cele mai mari economii salariale

Cel mai mare program de disponibilizari l-a avut producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), care a renuntat in ultimul an la un sfert dintre cei 4.100 de angajati pe care-i avea in primul semestru din 2008. Compania a inregistrat astfel o scadere a cheltuielilor salariale de 26%, realizand economii de 33 mil. lei, si a raportat un profit net de 35 mil. lei, in scadere cu 84% fata de perioada similara din 2008.

Restructurari semnificative au realizat si companiile din industria siderurgica, chimie si cele din constructii, sectoare puternic lovite de criza, dar si bancile, care anul trecut au avut profituri record.

Banca Transilvania a facut economii salariale de 15,5 mil. lei si si-a redus numarul mediu de angajati cu 250 fata de prima jumatate a lui 2008, raportand pe primul semestru un profit net de 11,1 mil. lei. In cazul bancilor, insa, cele mai mari cheltuieli au fost pe partea de provizioane aferente creditelor neperformante.

"Cam toate sectoarele au fost afectate de criza si era normal sa apara restructurari. La scaderea cheltuielilor salariale cred ca au contribuit si nivelul mai scazut al bonusurilor, in cazul Bancii Transilvania, sau plafonari si chiar reduceri de salarii", explica Pasol.

 

Rezultatul disponibilizarilor se va vedea mai bine in semestrul doi

Companiile care au realizat restructurari ar putea inregistra o revenire mai puternica in a doua jumatate a anului, sunt de parere analistii, rezultatele disponibilizarilor depinzand de momentul cand au inceput aceste programe, de etapele parcurse si de amploarea lor.

"Un fapt pozitiv ar fi ca semestrul intai nu 'prinde' toate efectele de reducere a costurilor si ca ele se vor vedea in semestrul al doilea. Adica semestrul II 2009 fata de semestrul II 2008 nu va arata tot atat de rau pentru multe companii dupa cum se vede primul semestru din 2009 fata de 2008. Explicatia este legata de faptul ca diferite decizii de inchidere a unor surse de cheltuieli - spatii inchiriate neutilizate eficient, utilitati, dimensionare nerealista a parcurilor de masini etc. - si mai ales cele de concediere nu s-au luat din prima zi din ianuarie, ci treptat, probabil ca destul de multe in trimestrul II. Mai este si faptul ca multe companii au mai acordat plati compensatorii la despartirea de o parte din angajati. Ca atare, efectul taierii de cheltuieli va infrumuseta sensibil mai mult situatiile financiare in partea a doua a anului", explica Mihai Caruntu.

Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, care a renuntat in ultimul an la 5.000 dintre cei 34.000 de angajati, a inregistrat in primul semestru cheltuieli salariale cu 24% mai mari decat in aceeasi perioada din 2008, in parte si din cauza cheltuielilor cu salariile compensatorii. Astfel, efectele restructurarii Petrom, cel mai mare proces de acest fel din Romania, ar putea deveni vizibile incepand cu a doua jumatate a anului.

 

Revenirea nu depinde doar de restructurari

Companiile care au inceput mai devreme disponibilizarile pentru a se adapta mediului economic nefavorabil ar putea avea sansa sa-si revina mai repede decat cele care s-au miscat mai greu, insa revenirea depinde si de stabilizarea vanzarilor.

"Evident ca in majoritatea cazurilor profitabilitatea va ramane sub presiune ridicata cel putin in 2010. Cheltuielile operationale nu pot sa scada peste un anumit prag, si atunci numai in functie de nivelul sustenabil al vanzarilor de care o firma este capabila in competitia pe piata se va putea spune daca aceasta va supravietui si, daca da, care sunt noii parametri de profitabilitate. Desigur semestrul II ne va oferi mai multe indicii in acest sens, insa raman la parerea ca oricat ne-am stradui vom vedea primele certitudini in randul supravietuitorilor cu viitor promitator si al perdantilor abia incepand cu primul trimestru din 2010", conchide Caruntu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO