Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate au castigat un miliard de euro din reevaluarea terenurilor

Companiile listate au castigat un miliard de euro din reevaluarea terenurilor

Pentru detalii vezi documentul atasat

27.05.2008, 20:06 38

Circa 50 de companii listate la Bursa au castigat anul trecut peste un miliard de euro de pe urma reevaluarii terenurilor si cladirilor din patrimoniul propriu.
Analiza a avut la baza datele din bilantul emitentilor de la Bursa, inregistrate la finele anului trecut si anul 2006.
Boomul imobiliar de anul trecut a urcat de cateva ori pretul terenurilor dar si imobilelor situate in cele mai importante centre din tara, fapt ce a avantajat multe dintre companiile listate.
Acest lucru s-a vazut si pe Bursa, multi dintre analisti si brokeri apreciind ca la baza cresterilor inregistrate de piata in 2007 au stat si speculatiile cu privire la activele detinute de emitenti.
Companiile s-au grabit sa-si creasca valoarea activelor fie pentru a beneficia de conditii mai bune pe piata creditelor bancare, fie pentru a parea mai atractive in ochii investitorilor de la Bursa.
In topul cresterilor de active de anul trecut s-a aflat producatorul de locomotive abia privatizat Electroputere Craiova (EPT), cu un plus de valoare de peste 140 mil. euro (513 mil. lei), activele din patrimoniul acesteia fiind inregistrate la finele anului trecut la 175 mil. euro (634,2 mil. lei).
Compania a fost vanduta de stat in toamna anului trecut pentru 120 mil. euro, jumatate din aceasta suma reprezentand datoriile societatii.
Compania din industria chimica Sinteza Oradea (STZ) a castigat 41,5 mil. euro (150 mil. lei) din reevaluarea activelor din patrimoniul propriu, suma care depaseste de patru ori valoarea de piata a companiei din prezent. Sinteza a anuntat recent ca va demara un proiect rezidential pe o suprafata de peste 7 hectare din patrimoniul propriu.
Un alt emitent de pe Bursa care a beneficiat de pe urma reevalarii activelor este producatorul de ambalaje din sticla Stirom Bucuresti (STIB), surplusul rezultat ridicandu-se la 40,1 mil. euro (145 mil. lei). Compania este evaluata pe Bursa in prezent la valoarea de 24,2 mil. euro.
Alte doua companii ale caror castiguri din reevaluarile activelor de anul trecut intrec valoarea curenta de piata a acestora sunt producatorul de echipamente petroliere Uztel Ploiesti (UZT), recent revenit la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, si hotelul Intercontinental din Capitala (RCHI), plusul de valoare din active in cazul acestora ridicandu-se la 15,1 mil. euro (54 mil. lei) si respectiv 42,8 mil. euro (155 mil. lei).
"Evaluarile sunt importante pentru ca ajuta investitorii sa aiba o idee cat de cat asupra valorii activelor unei companii si sa realizeze cam pe unde sta comparativ cu pretul din piata. Pana la urma trebuie sa le ai daca vrei sa faci o analiza fundamentala", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Analistii spun ca activele pot contribui la dezoltarea companiilor prin valorificarea lor pe piata pentru crearea surselor necesare demararii de investitii in activitate.
"Activele sunt importante in sensul ca unele sunt alocate pentru activitatea companiei si sustin cifra de afaceri a acesteia, iar restul sunt active in surplus care pot fi valorificate pe piata iar banii fie distribuiti ca dividende actionarilor, fie investiti in dezvoltarea firmei", spune Mihai Codoban, analist la societatea de brokeraj Interdealer Capital Invest.
El mai spune ca unul dintre dezavantajele pe care le implica detinerea unor active de valoare ridicata este faptul ca emitentii trebuie sa aloce periodic sume mai mari pentru amortizarea lor.
Alti analisti atrag atentia cu privire la posibilitatea reala de valorificare a unora dintre activele detinute de companiile listate.
"In principiu, pentru companii un mare avantaj al detinerii acestor tipuri de active este reprezentat de facilitatea finantarii prin garantia pe care acestea o aduc, posibilitatea valorificarii acestor imobile in eventualitatea unei relocari a activitatii. Acei investitori care opteaza pentru companiile cu valoarea contabila ridicata, ar trebui totusi sa ia in considerare potentialul real de valorificare al imobilelor. De exemplu terenurile din zonele industriale, cu un grad ridicat de poluare, au sanse foarte reduse sa poata fi considerate o posibila tinta a dezvoltatorilor imobiliari", spune Georgiana Pacesila, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
Unii brokeri sunt de parere ca reevalurarile ar putea sa creeze confuzie in randul investitorilor in conditiile in care nu se cunoaste foarte bine situatia pietei imobiliare din Romania.
"Cu siguranta erau multe companii care nu-si mai reevaluasera activele de ani buni. Cu toate acestea, evaluarile de acest gen pot da o imagine falsa atat in sens negativ cat si pozitiv, in actualul context in care nu se cunosc foarte bine preturile sau trendul pietei si fiecare isi da cu parerea in functie de interesul pe care il are", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El este de parere ca unele companii si-au reevaluat activele pentru ca actionarii sa-si poata valorifica actiunile la un pret mai bun.
"Nu contestam corectitudinea pe care o implica procedurile de reevaluare a activelor din patrimoniul emitentilor BVB, insa investitorii ar trebui sa urmareasca frecventa acestor operatiuni. Exista emitenti al caror curs este, cel putin pe termen scurt, 'favorizat' de impactul pe care il au astfel de reevaluari dupa ce timp de cateva exercitii financiare rezervele din reevaluare s-au mentinut la un nivel constant", a precizat Georgiana Pacesila.
Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) si-a reevaluat la finele anului trecut activele, in urma acestui proces rezultand un plus de 91,4 mil. euro (330 mil. lei), conform raportarilor pe standarde internationale (IFRS).
Valoarea activelor din patrimoniul companiei se cifra la 31 decembrie 2007 la 160,3 mil. euro (578,7 mil. lei), nivel care depaseste valoarea din prezent a companiei.
Producatorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) si Electromagnetica Bucuresti (ELMA) sunt alte doua societati care au beneficiat de reevaluarea activelor, din care au castigat anul trecut peste 40 mil. euro (151 mil. lei) fiecare.
Electromagnetica a realizat de altfel anul trecut achizitii pe piata imobiliara, cu scopul de a specula cresterea spectaculoasa a preturilor la terenuri.
Desi in strainatate companiile inregistreaza ca profit castigurile din reevaluarea activelor proprii, iar acestea sunt operate cu regularitate, standardele romanesti de contabilitate nu prevad decat inregistrarea diferentei din reevaluare ca rezerve, investitorii de pe Bursa beneficiind de acestea doar in momentul valorificarii activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO