Burse - Fonduri mutuale

Companiile petroliere au dus indicii bursieri pe minus

01.08.2006, 19:10 16

Bursa a inceput saptamana cu o evolutie linistita, la fel cum incheiase si saptamana trecuta, cu exceptia actiunilor Rompetrol Rafinare, care au pierdut ieri aproape 6%, tragand in jos principalii indici bursieri. Astfel, indicele BET a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,9%, iar BET-C a pierdut 0,6%.
"Exceptand evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, piata a fost destul de linistita si nu ma astept ca acest lucru sa se schimbe prea mult in luna august, intrucat suntem intr-o perioada de concedii. Corectiile de pe Rompetrol au fost determinate, probabil, de investitorii care si-au marcat profiturile dupa cresterile importante din ultima luna", a declarat Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities.
O scadere mai semnificativa au inregistrat si actiunile Petrom, care au pierdut 1,8%, celelalte actiuni lichide reusind sa incheie sedinta cu cresteri usoare. SIF-urile au inregistrat cresteri usoare, cuprinse intre 1% si 2,1%, cu exceptia SIF Moldova, care a stagnat. Indicele BET-FI a castigat ieri 1,35%.
"Cred ca SIF-urile vor continua sa evolueze intr-un palier de pret bine definit. Este posibil sa mai asistam si la unele scaderi, dar nu cred ca mai putem asista la o corectie majora", a precizat Popovici.
De altfel, cu exceptia actiunilor companiilor petroliere, care au fost mai intens tranzactionate, volumele de tranzactionare se mentin reduse, sub media din ultima luna. Valoarea tranzactiilor realizate pe piata de capital a fost ieri de 6,25 mil. euro (22,1 mil. lei), cele mai mari rulaje inregistrandu-se pe SIF Oltenia, Banca Transilvania, SIF Moldova, Rompetrol Rafinare si Petrom.
"Rulajele sunt destul de mici, iar acest lucru nu cred ca se va schimba in luna august. Cu toate acestea, am putea avea o volatilitate mai ridicata pe unele sectiuni", spune directorul BCR Securities.
Perioada urmatoare va fi marcata de raportarile financiare ale companiilor aferente primului semestru, care ar putea determina oscilatii de pret mai importante, ca si in cazul Rompetrol Rafinare.
Pe piata RASDAQ, rulajele se mentin foarte reduse, cu exceptia unei tranzactii importante cu actiunile societatii Romanta Estival. Pe de alta parte, volatilitatea titlurilor mai intens tranzactionate pe RASDAQ este foarte ridicata, actiunile Ipromet Bucuresti castigand 16%, iar titlurile Ardaf inchizand cu o crestere de aproape 25%.

Actiunile SIF Oltenia au castigat ieri 2,13%, inregistrand cea mai mare crestere dintre titlurile SIF. Titlurile SIF Oltenia au fost si cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 0,9 milioane de euro (3,2 milioane de lei). SIF-urile au intrat pe un trend ascendent incepand cu finele lunii iunie, dupa ce atinsesera niveluri de pret pe care majoritatea analistilor le considerau nerealiste. Astfel, SIF Oltenia a inregistrat un avans de 33% fata de minimul de 1,8 lei/actiune atins la finele lunii iunie. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a realizat ieri la pretul de 2,4 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei acestea au atins un maxim de 2,41 lei/actiune.

Titlurile companiei petroliere Petrom au pierdut ieri aproape 1,8%, pe fondul unor tranzactii de 0,74 milioane de euro (2,64 milioane de lei). Pe parcursul sedintei, cotatia actiunilor Petrom a oscilat intre un minim de 0,545 lei/actiune si un maxim de 0,56 lei/actiune, inchizand la 0,55 lei/actiune. Toate companiile cu operatiuni in sectorul petrolier au pierdut ieri la Bursa. Actiunile operatorului portuar Oil Terminal au scazut cu 3,3%, iar cele ale rafinariei Astra Pitesti au pierdut 9,1%. Astra Pitesti si Oil Termina vor prezenta rezultatele financiare semestriale saptamana viitoare, iar Petrom va raporta rezultatele pe primele sase luni pe 17 august.

Actiunile BRD au castigat 1,8% in sedinta de ieri, inchizand la cotatia de 17 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu acestea a fost de 0,56 mil. euro (2 mil. lei). Brokerii spun ca diminuarea lotului de tranzactionare de la 500 de actiuni la 10 actiuni va avea o influenta pozitiva asupra evolutiei actiunilor BRD. "O posibila explicatie pentru cresterea inregistrata in ultimele sedinte de titlurile BRD este micsorarea blocului de tranzactionare la 10 actiuni. Ma astept ca in urma acestei masuri actiunile BRD sa se regaseasca din ce in ce mai mult si in portofoliile micilor investitori, pentru care erau destul de inaccesibile din cauza pretului ridicat", a aratat Dan Popovici.

Titlurile producatorului de lacuri Si vopsele Policolor Bucuresti au inchis sedinta de ieri cu o crestere de 1,65%. Cu actiunile Policolor s-au realizat ieri doar trei tranzactii, insa valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la 0,5 mil. euro (1,75 mil. lei). Actiunile transferate ieri reprezinta 1,4% din capitalul social al emitentului. Ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile Policolor a fost de 1,85 lei/actiune, insa cele mai importante tranzactii s-au realizat la pretul minim al zilei, de 1,71 lei/actiune. De la inceputul acestui an, actiunile Policolor au castigat aproape 45%. Policolor este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna 83% din actiuni.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au castigat ieri 0,95%, insa pe fondul unor tranzactii extrem de reduse, de doar 6.500 de euro (23.000 de lei). Titlurile Carpatica au facut insa obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 58.000 de euro (206.000 de lei), prin care s-au transferat 400.000 de actiuni la pretul de 0,515 lei/actiune. In piata, pretul titlurilor Carpatica a oscilat intre 0,53 lei/actiune si 0,535 lei/actiune, inchizand la minimul zilei. Titlurile Bancii Carpatica se tranzactioneaza inca sub nivelul de la inceputul anului, inregistrand o pierdere de aproape 9% comparativ cu pretul de inchidere din prima zi de tranzactionare a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO