Burse - Fonduri mutuale

Companiile petroliere, in prim-planul zilei

27.07.2006, 19:14 15

Pe o piata in care actiunile cele mai lichide au inregistrat scaderi usoare, actiu-nile companiilor petroliere au reusit sa pluseze din nou. Titlurile Petrom au facut ieri un salt de aproape 4%, in urma presiunii puse de cumparatori incepand cu a doua parte a zilei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au mai castigat 1%.
Actiunile celor doua companii au ajuns sa ocupe primele locuri in topul celor mai tranzactionate titluri de pe piata, dupa o lunga perioada de dominatie a SIF-urilor. Doar tranzactiile cu titlurile Petrom au depasit totusi pragul de un milion de euro, lichiditatea pe piata mentinandu-se in continuare la un nivel redus.
Cresterea Petrom se datoreaza, spun brokerii, mai ales asteptarilor pozitive ale investitorilor privind rezultatele pe care societatea le va raporta pe primul semestru.
"Nu au fost ordine mari de cumparare pe Petrom. Au fost doar mai multi cumparatori. Interesul in crestere al investitorilor pentru aceste actiuni se datoreaza cel mai probabil asteptarilor privind rezultatele pe care societatea le va raporta, in conditiile in care toate rezultatele financiare la companiile petroliere din lume, care au prezentat pana in acest moment datele la sase luni, au fost extraordinare. Toate au reusit sa-si depaseasca previziunile initiale, pe fondul cresterii inregistrate de pretul titeiului", a declarat Gabriel Gheorghe, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Equity Invest.
Titlurile Petromidia au reusit ieri, la inceputul sedintei, sa se apropie foarte mult de pragul de 0,09 lei/actiune, apoi au dat inapoi, trecand chiar pe minus, dar si-au revenit pana la final.
"Dupa modul cum au aratat ordinele in piata in ultima perioada, eu cred ca pe aceste actiuni e un singur cumparator. Azi (ieri - n. red.) cred ca a lasat pretul sa mai scada, pentru a acumula in continuare" spune Gabriel Gheorghe.
"Bineinteles, evolutiile recente sunt legate si de speculatiile care se fac in piata pe marginea rezultatelor pe care compania le va raporta la sase luni. Eu cred ca rezultatele vor fi pozitive, cred ca va reusi sa recupereze pierderea din primul trimestru", a adaugat el.
Totusi, alti brokeri si analisti de pe piata considera ca Petromidia va fi pe pierdere si la finalul lunii iunie.

Actiunile Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, au fost ieri in topul celor mai lichide titluri de pe piata, detronand astfel SIF-urile, care inregistrau in ultima vreme cele mai mari tranzactii din piata. Cotatia Petrom a sarit ieri cu aproape 4% si a incheiat ziua la 0,545 lei/actiune, cel mai mare pret de la mijlocul lunii mai. Tranzactiile cu actiunile companiei au insumat 1,23 milioane de euro, adica aproximativ un sfert din rulajul de pe piata. Cresterea ar putea avea legatura cu tendinta de crestere a cotatiilor barilului de titei pe pietele internationale, care are un efect pozitiv asupra rezultatelor Petrom.

Rompetrol Rafinare au continuat si ieri seria cresterilor din ultimele saptamani, incheind ziua cu un plus de 1% la pretul de 0,0893 lei/actiune. Petromdia inregistreaza de trei saptamani o tendinta sustinuta de crestere. Din ultimele 15 sedinte actiunile companiei au inregistrat doar o singura zi de scadere, la care s-a adaugat o zi in care pretul de inchidere a ramas nemodificat. Brokerii pun cresterea actiunilor Petromidia pe seama asteptarilor pozitive ale investitorilor cu privire la rezultatele financiare de pe trimestrul al doilea. Compania anuntase ca se asteapta sa reintre pe profit in trimestrul al doilea, dupa ce a incheiat primul trimestru cu pierdere.

Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 1,1%, pe o lichiditate in scadere fata de sedinta precedenta. Toate SIF-urile au inregistrat pierderi usoare, continuand seria evolutiilor din ultima perioada, cand au alternat sedintele de crestere cu cele de scadere, per ansamblu suferind o corectie. Tilurile SIF Moldova au fost cele mai tranzactionate din grupul SIF-urilor, in conditiile unor tranzactii de 2,77 milioane de lei (0,8 milioane de euro). SIF Moldova face parte dintre SIF-urile care au renuntat in primul semestru la o parte din actiunile detinute in cadrul Bancii Transilvania. In acelasi timp, SIF Moldova a cumparat actiuni la Prodplast, Biofarm si Condmag.

Titlurile Biofarm Bucuresti au urcat ieri cu 2,8%, cresterea venind insa pe un rulaj foarte redus, de circa 23.000 de euro. Actiunile producatorului de medicamente au inchis sedinta la pretul de 0,56 lei/actiune, revenind astfel la nivelul preturilor la care erau cotate inainte de scaderile din zilele precedente. Biofarm urmeaza sa prezinte rezultatele financiare la sase luni pe 14 august. Dupa primul trimestru, compania avea un profit net de 1,12 milioane de euro (4 milioane de lei) in scadere cu 12,5% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, afacerile companiei au crescut cu 26% pana la 4 milioane de euro (14,5 milioane de lei).

Actiunile producatorului de echipamente pentru calea ferata VAE Apcarom Buz~u au sarit ieri cu 5% pana la cel mai mare pret din ultimele doua luni si jumatate, cu cateva zile inainte ca sociatetea sa publice rezultatele financiare pe trimestrul al II-lea. Actiunile companiei au fost cotate la inchidere la 0,5250 lei/actiune, lichiditatea fiind destul de redusa, cu tranzactii in valoare de 57.000 de lei (16.000 de euro). Apcarom a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 400.000 de euro pe fondul scaderii la jumatate a cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut. Compania va publica maine rezultatele financiare de pe trimestrul II, conform calendarului financiar transmis Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO