Burse - Fonduri mutuale

Comvex resimte lipsa ArcelorMittal: afacerile cad cu 90%

Comvex resimte lipsa ArcelorMittal: afacerile cad cu 90%
03.09.2009, 17:32 36

Afacerile operatorului portuar Comvex Constanta (CMVX) s-au prabusit de peste 10 ori in intervalul aprilie-iunie din 2009 comparativ cu perioada similara a anului precedent, de la 46,5 mil. lei (12,7 mil. euro) acestea ajungand la doar 4,3 mil. lei (un mil. euro) in al doilea trimestru din acest an. In acelasi interval, profitul companiei s-a redus de 30 de ori, la circa 430.000 lei (102.000 de euro). Scaderea afacerilor Comvex vine in contextul in care conducerea ArcelorMittal Galati, care contribuia cu jumatate din afacerile operatorului, a decis sa devieze transportul de materii prime prin portul din Bulgaria.

Consiliul Concurentei a demarat recent o investigatie in afacerile din Romania ale miliardarului indian Lakshmi Mittal, care detine mai multe combinate siderurgice in tara sub emblema ArcelorMittal, pentru o posibila concentrare economica si exercitarea unei pozitii dominante asupra Comvex Constanta.

Mittal detine un pachet de control la operatorul portuar de 36%, prin intermediul vehiculului Expert Placement Services.

Reprezentantii Comvex spuneau recent ca ArcelorMittal n-a mai acostat nicio nava in portul din Constanta din luna noiembrie a anului trecut, iar ca principalii clienti ai companiei sunt acum combinatele din Ucraina si altele din regiune. Rezultatele din trimestrul al doilea ale Comvex vin dupa un prim trimestru in care compania a continuat sa inregistreze dublari la nivelul afacerilor, astfel ca la jumatatea anului profitul Comvex este in crestere cu 24,6%, la 21 mil. lei (5 mil. euro). Cifra de afaceri a operatorului s-a diminuat in primele sase luni cu 28%, la 51,7 mil. lei (12,2 mil. euro).

Toti operatorii portuari din tara au resimtit scaderi puternice ale traficului incepand cu finele anului precedent, mai cu seama pe sectorul industrial, chimic si de constructii, acestea din urma inregistrand scaderi importante de activitate.

Traficul martimim s-a redus considerabil si ca urmare a reducerii schimburilor economice dintre state pe fondul crizei.

Conducerea Comvex se afla in conflict cu ArcelorMittal, a carui oferta obligatorie de preluare a companiei in valoare de 37 mil. euro este blocata de circa un an in instanta.

Comvex este controlata de oamenii de afaceri Corneliu Idu si Liviu-Marin Muntean prin intermediul firmei Solidmet, care detine 53,9% din actiuni. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 34 de lei, la care valoarea de piata a operatorului este de 35,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO