Burse - Fonduri mutuale

Contagiune financiara pe Bursa de Valori Bucuresti

31.07.2007, 17:47 122

Caderile cotatiilor continua agresiv pe Bursa de Valori de la Bucuresti, unde BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut in ultima sedinta peste 3,5%, iar BET, indicele reprezentativ al pietei, s-a corectat cu 2,6%.
Mimetismul, procesul prin care Bursa de la Bucuresti copiaza cu o anvergura sporita evolutia pietelor externe, se manifesta intens in piata, odata cu inceperea seriei de corectii la mijlocul saptamanii trecute. Bucurestiul a deschis ziua pe verde, la fel ca majoritatea pietelor europene. Mijlocul sedintei a dus indicii pe rosu, corectia adancindu-se cand si bursele benchmark, cum sunt cele din Anglia sau Germnaia, au intrat pe rosu.
"Fenomenul care are loc pe pietele din Europa Centrala si de Est poarta numele de contagiune financiara. Acesta este un comportament de piata in care tensiunea negativa se transmite mult mai usor. Aici, panica este un sentiment mult mai puternic si de aceea avem o corelare mai puternica pe scaderi", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia generala a pietei, a pierdut in sedinta de luni 2,5%. De altfel, de la inceputul corectiei, in cele patru zile de caderi, indicele a coborat cu 9%. Performanta acestuia fata de inceputul anului este de 35%.
Vanzarile cele mai agresive continua sa fie pe titlurile societatilor de investitii financiare, SIF Oltenia pierzand luni 3,4% pe o valoare a tranzactiilor de 3,7 mil. euro (11,9 mil. lei). Semnalele din piata sunt difuze in ceea ce priveste originea vanzatorilor. Pe restul emitentilor rulajele se pastreaza scazute, Pe-trom ramanand in afara celor mai tranzactionate zece actiuni din piata, iar BRD ocupand ultima pozitie in acest top. In general, aceste actiuni sunt cooptate de investitorii straini in alcatuirea unui portofoliu. Lipsa de activitate pe acesti emitenti arata ca vanzarile masive pe acesti emitenti lipsesc. "Cat timp scaderile continua, iar pietele externe nu dau semne de stabilizare, nici la noi scaderile nu se vor opri. Nu am motive sa fiu optimist in ceea ce priveste evolutia pe termen scurt", spune Iulian Panait.
Corectia isi face simtita prezenta si pe RASDAQ, acolo unde primii 21 de emitenti au inchis pe rosu. Scaderile sunt percepute ca un lucru normal dupa ce pe trendul ascendent acestea aveau rate de crestere zilnice de doua cifre.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 2,51% ieri, pe fondul unui rulaj de 3,36 mil. euro (10,61 mil. lei), al doilea din piata. Societatea de investitii financiare si-a vandut participatia de 13,8% pe care o detinea la producatorul de componente auto Asam Iasi (ASAM). In urma acestei tranzactii, societatea de investitii financiare a incasat 1,3 milioane de euro (4,1 milioane de lei). Datorita acestei operatiuni, titlurile Asam au urcat cu 460% fata de ziua precedenta. Tot in sedinta de vineri, SIF Moldova si-a lichidat pachetul de 44% de actiuni, detinut la compania Comex Savinesti (COMN), pentru 0,32 milioane de euro (aproximativ 1 milion de lei).

Actiunile Prodplast Bucuresti (PPL) au pierdut ieri 1,41%, pe fondul unei lichiditati de 1,19 milioane de euro (3,76 milioane de lei), reprezentand al saselea rulaj de la Bursa. SIF Oltenia a achizitionat de curand un pachet de 1,67 mil. actiuni Prodplast, reprezentand circa 4,2% din capitalul social. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 6,4 mil. lei (2 mil. euro), iar pretul mediu de transfer a fost de 4 lei/actiune. O alta societate de investitii financiare care detine o participatie semnificativa la producatorul de mase plastice este SIF Banat-Crisana, cu 7,4% din actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile Prodplast Bucuresti s-a perfectat ieri la pretul de 4,9 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 0,56%, intr-o zi in care majoritatea actiunilor de la Bursa au inregistrat pierderi. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat ieri la 0,97 milioane de euro (3,08 milioane de lei), printre primele zece rulaje de la Bursa. Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, a cumparat vineri 25.000 de actiuni ale bancii pe care o conduce, tranzactia perfectandu-se la un pret de 0,895 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de circa 7.000 de euro. Titlurile Bancii Transilvania au urcat cu 35% de la majorarea de capital din mai, dar au pierdut aproape 7% in urma corectiei generale de saptamana trecuta.

Actiunile Albalact Alba Iulia (ALBZ) au pierdut ieri 5,66%, pe fondul unui rulaj de circa 0,29 milioane de euro (0,91 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 1,49%, sau 83,33 puncte, ajungand la un nivel de 5.507,92 puncte. Scaderea indicelui in sedinta de tranzactionare de ieri este a patra consecutiva, avand loc pe fondul unei valori totale a tranzactiilor din piata de 3,06 milioane de euro (9,68 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Albalact Alba Iulia s-a perfectat in sedinta de ieri la pretul de 2,5 lei/actiune.

Titlurile Ceramica Iasi (CERE) au pierdut ieri 8,40%, pe fondul unui rulaj de 72.000 de euro (228.000 de lei). Fondul de investitii Advent International va derula incepand de astazi oferta publica de preluare a unui pachet de 34,12% din producatorul de materiale de constructii Ceramica. Pretul din oferta este de 6,58 lei/actiune, cu mult sub ultima valoare de tranzactionare a acestor titluri pe piata RASDAQ, 11,9 lei/actiune. Pretul oferit de Advent este acelasi la care fondul a preluat fabrica de tigle si caramizi la sfarsitul lunii trecute cand a dat in schimbul unui pachet de 65,8% din actiuni 22,3 mil. euro (70,7 mil. lei). Vanzatorii au fost atunci salariatii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO