Burse - Fonduri mutuale

Corectii pe companiile petroliere, dar maxime pe indici

11.01.2005, 00:00 13

Bursa a continuat sa atinga noi maxime, chiar daca au aparut si unele corectii. Actiunile Petrom au pierdut ieri 2,8%, o corectie negativa inregistrand si titlurile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare, care au scazut cu 1,8%.
Unii investitori au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult daca vor avea cui sa vanda actiunile cumparate la preturile actuale, dar in continuare sentimentul de optimism domina piata. Analistii spun ca lumea e entuziasmata, dar in acelasi timp e si derutata. "S-a ajuns la preturi foarte ridicate, pretul actiunilor BRD si Banca Transilvania aproape s-a dublat in ultimele patru luni si apar deja semne de intrebare. Eu deocamdata as da recomandare de "hold" . In jurul datei de 15 ianuarie de regula se produceau corectii si am putea asista la unele corectii negative pentru piata la finalul acestei saptamani. Problema nu este ca actiunile Bancii Transilvania au crescut la peste 11.000 lei/actiune, ceea ce ne asteptam sa se intample pana prin martie, problema reste ca au crescut atat de mult intr-o perioada foarte scurta de timp" a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Actiunile Bancii Transilvania au atins un nou maxim pentru ultimul an de 11.500 lei/actiune, cotatia castigand ieri 4,6%. Valoarea tranzactiilor a fost de 43,8 miliarde de lei (1,1 milioane de euro).
Actiunile SIF au crescut in medie cu 4,4%, cu exceptia actiunilor SIF Moldova, toate celelalte SIF - uri atingand noi maxime istorice. Titlurile SIF Oltenia au urcat pentru prima data peste pragul de 10.000 lei/actiune, aceste titluri au fost cotate ieri la un nivel record de 10.400 lei/actiune. Actiunile SIF Oltenia au castigat 6,7% pe fondul unor tranzactii de 22 miliarde de lei (0,5 milioane de euro). Chiar daca unele din cele mai lichide titluri este posibil sa inregistreze corectii, din partea actiunilor SIF se asteapta pentru perioada imediat urmatoare la noi cresteri.Aprecieri foarte bune au inregistrat ieri si actiunile Oltchim, Oil Terminal si Antibiotice.  



Brokerii au devenit actionari la Bursa. CNVM si MFP inca analizeaza
Societatile de brokeraj membre ale Bursei de Valori Bucuresti au votat trasformarea acesteia din asociatie organizata ca institutie de interes public in societate pe actiuni. Conform hotarari adoptate ieri fiecare dintre cele 67 de societati de brokeraj membre ale Bursei va primi in mod gratuit un pachet de cate 1,49% din capitalul societatii comerciale Bursa de valori Bucuresti SA. Decizia brokerilor ar putea insa sa nu primeasca avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Reprezentantii CNVM spun ca legea care reglementeaza transformarea BVB in societate pe actiuni este neclara. "Din prevederile legii nu reiese clar daca transferul actiunilor catre brokeri trebuie sa se faca cu titlu gratuit sau oneros," a declarat Paul Miclaus, membru CNVM. El a mai adaugat ca CNVM a trimis Ministerului Finantelor Publice (MFP) o adresa in care cere clarificari privind modul de transformare a BVB in socieate comerciala. "Noi nu ne putem exprima daca patrimoniul Bursei de Valori tine de domeniul public sau de cel privat. Ne vom exprima dupa ce vom primi raspunsul de la Ministerul Finantelor Publice," a spus Miclaus. Bursa a fost infiintata in 1995 cu banii dintr-un credit guvernamental pe care aceasta l-a rambursat ulterior, si a functionat ulterior din comisioanele si cotizatiile incasate de la  societatile de brokeraj. Bursa de Valori Bucuresti SA va avea un capital social in valoare de 205 miliarde de lei (5,3 milioane de euro). Valoarea patrimoniului BVB a fost insa evaluata de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers la aproape 16 milioane de euro. Transformarea BVB in societate comerciala este ultimul pas premergator fuziunii acesteia cu Bursa Electronica RASDAQ. BVB va putea emite si actiuni preferentiale, fara drept de vot care vor putea intra in proprietate altor actionari decat societatile de brokeraj. De altfel, actiunile cu drept de vot, in posesia carora vor intra actualii brokeri, se vor transforma automat, conform statutului BVB, in actiuni preferentiale daca acestia isi pierd autorizatia. In conformitate cu legislatia europeana, la BVB vor putea tranzactiona si alte societati decat cele care fac parte din actionariat, inclusiv brokeri autorizati in alte tari ale Uniunii Europene (UE), dupa aderarea Romaniei la UE. Brokerii prezenti la Adunarea generala au discutat si despre o posibila listare a actiunilor Bursei pe piata de capital. "S-a discutat despre posibilitatea listarii aciunilor Bursei, dar nu s-a putut lua o hotarare si s-a stabilit ca acest punct sa faca obiectul unei discutii ulterioare," a spus Sergiu Oprescu. Bursa de valori Bucuresti are o capitalizare totala de peste 10 miliarde de euro, pe piata fiind cotate in prezent actiunile a 60 de companii.



Piata RASDAQ
Socep Constanta s-a mentinut si ieri pe pozitia de cea mai tranzactionata companie de pe Rasdaq, insa rulajul de aproape 5 miliarde de lei (130.000 euro) a fost cu mult inferior celui de vinerea trecuta, atunci cand operatorul portuar monopolizase peste 50% din valoarea tranzactiilor. De altfel, sedinta de ieri a fost una destul de normala din punct de vedere al rulajului,  care s-a ridicat la 24,4 miliarde lei (0,63 mil. euro).
Pe fondul unei presiuni la cumparare, titlurile Socep au urcat ieri cu 4,46%, in conditiile unui pret la inchidere de 3.750 lei/actiune, dupa ce cotatia atinsese pragul de 3.800 de lei/actiune.
Actiunile Braiconf Braila au inregistrat o corectie fata de evolutia spectaculoasa de vineri, coborand cu 6,4%, pretul la inchidere fiind de 73.000 lei/actiune. Cursul a urcat in prima parte a sedintei la un maxim de 78.000 lei/actiune, insa ulterior a atins minimul de 72.000 lei/actiune, atunci cand s-a lansat un ordin mai mare de vanzare. Prin cele 26 de tranzactii efectuate, producatorul de textile a realizat ieri un rulaj de 3,2 miliarde lei (83.000 euro).
Cele mai tranzactionate titluri de la Categoria de Baza au fost actiunile Neptun Campina. Cu aceste titluri s-au derulat 44 de tranzactii, in valoare de 4,7 miliarde lei (121.000 euro), transferandu-se astfel 0,7% din capitalul social al companiei. Actiunile producatorului de transmisii mecanice au inregistrat o usoara scadere fata de sedinta precedenta, in conditiile in care, in ultimele 14 luni, cotatia a crescut de aproape 15 ori. Pe fondul unor fluctuatii importante, cursul a atins ieri un minim de 400.000 lei/actiune, care a fost de altfel si pretul la inchidere.
Una dintre cele mai bune evolutii de ieri au avut actiunile Argus Constanta, cu titlurile societatii efectuandu-se 44 de tranzactii in valoare de 3,1 miliarde lei (80.000 euro). Actiunile Argus au avut ieri un trend ascendent, iar pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia s-a apropiat de pragul de 50.000 lei (cu un maxim de 49.000 lei/actiune). Ulterior a intervenit o corectie, pretul la inchidere fiind de 46.000 lei/actiune, cu 9,52% mai mare fata de sedinta precedenta. Principalul actionar al producatorului de uleiuri vegetale este Vasile Leu, cu o participatie de 11,44%. Conducerea Argus si salariatii societatii detin impreuna aproximativ 50% din actiuni, iar in urma dizolvarii Asociatiei Salariatilor, SIF Oltenia, a ajuns sa controleze peste 10% din actiunile societatii.
Operatorul portuar Romportmet Galati se mentine pe pozitia de cea mai tranzactionata societate de la Categoria a II-a, realizand un rulaj de aproape 1 miliard de lei (25.800 euro). Cotatia a avut o evolutie ascendenta, inregistrand la finalul sedintei o crestere de 1,06% fata de sedinta precedenta, in conditiile unui pret la inchidere de 38.000 lei/actiune, care a fost de altfel si maximul zilei de ieri.
catalin.ciocan@zf.ro; dan.zavoianu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO