Burse - Fonduri mutuale

Corectiile din China pun din nou la incercare Bursa

25.05.2007, 18:05 18

Dupa evolutia pozitiva din ultima perioada, Bursa a inregistrat ieri o scadere la nivelul principalilor indici, in contextul in care majoritatea pietelor din jur au inregistrat scaderi.
Aceste corectii pot fi corelate cu scaderile de pe Bursele din China, determinate de avertismentul fostului sef al rezervei federale a SUA, Alan Greenspan, privind posibilitatea aparitiei unei corectii pe piata de capital, ca urmare a inflamarii foarte accelerate a preturilor, la niveluri peste valoarea activelor.
Niste declaratii similare ale guvernului chinez au determinat o corectie severa a pietelor financiare din Asia, care au afectat toate bursele din lume, inclusiv Bursa de la Bucuresti.
"Este greu de spus daca are sigur legatura cu scaderea bursei din China. Se poate la fel de bine sa urmeze o perioada de acumulare, de vara. Pot urma si alte corectii sau pot urma cresteri", spune Octavian Molnar, seful IFB Finwest din Arad.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 1,20%, dupa ce miercuri atinsese un nou maxim istoric, depasind pragul de 73.500 de puncte. SIF-urile, care au stat la baza cresterilor din ultimele zile, au pierdut ieri din avansul luat in ultimele sedinte. SIF Oltenia a pierdut astfel 1,64%, pe fondul unui rulaj de 1,03 mil. euro (3,37 mil. lei).
Titlurile SIF Transilvania au scazut si ele cu 0,88%, pe baza unei lichiditati de 817.000 de euro (2,68 milioane de lei), in vreme ce SIF Muntenia nu a cunoscut fluctuatii in sedinta de ieri.
De altfel, SIF-urile au dominat ieri Bursa, patru dintre acestea aflandu-se in topul primelor cinci rulaje din piata. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile SIF-urilor s-a ridicat la 13.745.709 mil. lei (4,20 mil. euro), reprezentand circa 44,03% din totalul pietei, de 9,53 mil. euro (31,22 mil. lei).
Indicele BET a piredut si el ieri 0,08%. Scaderea a fost cauzata de majoritatea societatilor luate in calcul, doar titlurile Oltchim cunoscand un salt de 8,49%. Titlurile Turbomecanica au stagnat la nivelul pietei, in vreme ce Azomures a inregistrat cea mai mare pierdere, de 5,64%. Actiunile UAMT au inregistrat cea mai mare crestere din piata, de 14,84%, insa pe fondul unei lichiditati reduse, de circa 200.000 de lei.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste toate actiunile listate pe piata RASDAQ, a crescut ieri cu 0,83%. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata RASDAQ s-a ridicat la sfarsitul sedintei de ieri la 8,71 mil. euro (28,53 mil. lei).

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 0,67%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la 1,18 mil. euro (3,88 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. Banca a inceput expedierea buletinelor nominale catre actionari, pentru ca acestia sa poata subscrie la majorarea de capital aprobata in aprilie sume cumulate de 39 mil. lei. "Preturile actiunilor Bancii Transilvania se mentin, cunoscand doar cresteri nesemnificative. Actiunile bancii nu mai pot fi speculate, fiind recomandat ca speculantii sa se fereasca de ele", spune Molnar. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la pretul de 0,745 lei/actiune.

Actiunile producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau au sarit ieri cu 5,71%. Tranzactiile cu titlurile Mecanica s-au ridicat la 0,67 mil. euro (2,2 mil. lei), aflandu-se pe locul sase in topul rulajelor la inchiderea pietei. Actiunile transferate ieri reprezinta peste 4,6% din capitalul social al companiei. Compania a obtinut in primul trimestru din acest an un profit de circa 17.000 de euro (58.000 de lei), comparativ cu un castig de 0,38 mil. euro (1,3 mil. lei) in perioada similara a anului trecut. Mecanica mizeaza in acest an pe un profit net cu 31% mai mare, de 3,83 milioane de lei, si o cifra de afaceri de 37,6 milioane de lei.

SIF Muntenia a inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si in sedinta precedenta, dupa ce a inregistrat o usoara scadere pe parcursul sedintei. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat la 0,97 mil. euro (3,17 mil. lei), aflandu-se pe locul trei in topul rulajelor de la Bursa. SIF Muntenia vine dupa o serie de cresteri consecutive, in ultimele doua saptamani aceste actiuni avansand cu peste 13%. Societatea a raportat in primele trei luni un profi net de 10,7 milioane lei (3,2 milioane euro), in scadere cu 80% fata de primul trimestru de anul trecut, pe fondul unei reduceri de 73% a veniturilor incasate, de la 67,12 milioane lei la 18,15 milioane lei.

Actiunile combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au sarit ieri cu 8,49%. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat ieri o lichiditate de 0,64 mil. euro (2,11 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Fondul de investitii Lindsell si-a vandut pachetul detinut la Oltchim pentru 7 mil. euro. Lindsell este administrat de New Century Holdings care administreaza si fondul Broadhurst. "Oltchim aduce aminte de Rulmentul Brasov, cu cresteri importante si discutii de privatizare, dar care in momentul de fata este in proces de lichidare", spune Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la pretul de 0,5750 lei/actiune.

Titlurile companiei de asigurari Asirom au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale prin care fondul Broadhurst a vandut 0,6% din actiunile companiei. Tranzactia s-a realizat la pretul de 0,64 lei/actiune, cu 25% sub pretul din piata. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Asirom a fost ieri de 0,76 milioane de euro (2,5 milioane de lei). La sfarsitul saptamanii trecute, fondul de investitii Broadhurst a vandut un pachet de 14% din actiunile Asirom, prin doua tranzactii speciale, cumparatorii fiind doua off-shore-uri. In piata, actiunile Asirom au inchis ieri la pretul de 0,9 lei/actiune, in crestere cu 5,8% fata de sedinta precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO