Burse - Fonduri mutuale

Cotatiile s-au linistit dupa corectia chinezeasca

02.03.2007, 19:50 18

Bursa a revenit ieri in crestere usoara la nivelul tuturor indicilor, dupa ce in sedinta de miercuri majoritatea cotatiilor au inregistrat o corectie serioasa, pusa de brokeri pe seama efectului psihologic determinat de caderea burselor internationale.
Lichiditatea nu s-a mai pastrat la nivelurile ridicate din ultimele sedinte, ieri valoarea tranzactiilor inregistrate in piata fiind cu putin peste 11,6 mil. euro.
SIF-urile, care au avut cel mai mult de suferit in urma corectiei, indicele acestora pierzand in ultimele doua sedinte circa 6%, au revenit ieri usor pe verde, dupa ce au pierdut avansul de peste 1% din deschiderea sedintei.
Unii brokeri sunt de parere ca Bursa nu este inca puternic corelata cu ceea ce se intampla la nivel international, dovada fiind si faptul ca nu investitorii importanti au iesit miercuri din piata, ci investitorii mici.
"Asa cum ma asteptam, am avut parte de o revenire a Bursei, in conditiile in care investitorii care au vandut in momentul de panica au fost multi, dar mici. De aceea cred ca nu exista inca o corelatie puternica intre piata de capital locala si cele mondiale, poate una slaba de ordin psihologic", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Indicele BET a inchis ieri o crestere usoara de 0,19% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 11,67 mil. euro (39,65 mil. lei). Cele mai tranzactionate titluri din piata, cu exceptia SIF-urilor, au fost titlurile companiilor din domeniul bancar, Banca Transilvania si BRD, si cele ale companiilor petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia).
Indicele BET-FI a urcat ieri cu 0,17%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 7,58 mil. euro (25,75 mil. lei), aproape 65 % din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Actiunile SIF Moldova au avut ieri un rulaj de circa 1,44 mil. euro (4,91 mil. lei) si au urcat cu 1,05%, dupa ce in sedinta anterioara se corectasera puternic cu 4,33%. De la inceputul anului, investitorii care au in portofoliu aceste titluri au inregistrat o pierdere de aproape 18%.
"SIF-urile pastreaza un potential important de apreciere, dat fiind faptul ca anul trecut activul acestora a crescut cu 50%, iar BET-FI-ul a urcat cu doar 30%, iar acum se situeaza chiar sub inchiderea din 2006", spune Adrian Simionescu.

Actiunile SIF Oltenia au urcat ieri cu 0,94% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 2,31 mil. euro (7,85 mil. lei). De la inceputul anului, investitorii care detin in portofoliu aceste actiuni au inregistrat o pierdere de circa 15%. SIF Oltenia si SIF Moldova au fost si anul acesta cele mai lichide titluri din piata, in majoritatea sedintelor. "Cele doua SIF-uri au o evolutie atipica din cauza faptului ca sunt foarte speculate pe Bursa de la Sibiu si Bucuresti. In plus, pragul de detinere de 1% ii impiedica pe investitorii straini sa intre puternic pe ele. Au insa un potential mare de crestere avand in vedere urcarea activului net", spune Simionescu.

Actiunile Bancii Transilvania au crescut ieri cu 0,91%. Titlurile bancii au inregistrat insa o lichiditate de 1,09 mil. euro (3,70 mil. lei), mult mai redusa decat cea de miercuri, de 3,76 mil. euro (12,76 mil. lei). Miercuri titlurile Bancii Transilvania au inregistrat o corectie de circa 3,5%, in timp ce BRD a scazut cu peste 5,5%. "Miercuri au avut de pierdut toate titlurile din piata, iar bancile nu au facut exceptie. Desi unii analisti cred ca aceasta actiune este supraevaluata, eu sunt de parere ca banca nu va rezista mai mult de 3 ani ca institutie financiara independenta, si va face obiectul unei preluari", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

Actiunile societatii de intermediere financiar~ Broker Cluj au crescut ieri cu 1,48%, dupa ce in ultimele doua sedinte au pierdut aproximativ 3,94%. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat ieri la circa 274.000 de euro (0,93 mil. lei). "E fireasca urcarea puternica inregistrata de actiuni dupa anuntarea strategiei de majorare de capital si a actiunilor gratuite. Cred ca actiunile Broker sunt in continuare sub valoarea lor reala si au perspective de crestere. Managementul societatii si-a exprimat clar intentia de a se extinde prin intermediul pietei de capital", spune Simionescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,06 lei/actiune.

Actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au ramas la aceeasi cotatie ca si in sedinta de miercuri, atingand o lichiditate de doar 210.000 euro (0,71 mil. lei). "Consider ca aceste titluri se afla inca la o valoare scazuta din cauza faptului ca investitorii se tem de incertitudinile care planeaza asupra problemelor juridice ale managementului. Cred insa ca societatea are potential bun de crestere avand in vedere situatia internationala si aici ma refer la pretul barilului de petrol si la perspectiva buna a companiilor petroliere", spune Adrian Simionescu, directorul Finans Securities. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,101 lei/actiune.

Titlurile producatorului de lactate Albalact Alba Iulia au crescut ieri cu 1,65%, atingand o valoare a tranzactiilor de circa 103.000 de euro (353.000 de lei). Petru Ciurtin, principalul actionar al companiei, a vandut saptamana aceasta un pachet de actiuni reprezentand 7,25% din capitalul social al companiei , tranzactia avand o valoare totala de 4,7 mil. euro (15,9 mil. lei). Ciurtin si-a redus astfel participatia in cadrul societatii la 38,10%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat pe piata regular la un pret de 1,23 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei acestea au atins un maxim de 1,26 lei/actiune si un minim de 1,21 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO