Burse - Fonduri mutuale

Cresteri de pana la 22% pentru portofoliile ZF

Cresteri de pana la 22% pentru portofoliile ZF
20.03.2009, 00:00 45

Portofoliile ZF, lansate de Ziarul Financiar pentru a simula trei strategii diferite de investitii pe Bursa, au inregistrat de la inceputul lunii cresteri cuprinse intre 12,2% si 22,4%, comparativ cu o crestere de 17,4% pentru BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti.

De la inceputul anului toate cele trei portofolii au "batut piata", cu o evolutie mai buna fata de cea a indicelui BET, cu pierderi cuprinse intre 10% si 14%, fata de o scadere de 22% a principalului indice al Bursei.
Pe fondul cresterii puternice a pietei de luna aceasta, cea mai buna evolutie a avut-o de la inceputul lunii martie ZF Agresiv, cu o crestere de 22,4%, urmat de ZF Moderat si ZF Conservator cu 21% si 12,2%, portofoliul mai riscant aducand astfel cel mai mare randament, in timp ce portofoliul cu grad de risc a adus un castig sub media pietei.
ZF a realizat ieri primele ajustari ale portofoliilor, dupa ce evolutiile actiunilor din portofolii au schimbat semnificativ ponderile initiale in portofoliu.
Din portofoliul ZF Moderat a iesit SIF Oltenia, care este una dintre SIF-urile cele mai sensibile la evolutia pietei bursiere, datorita ponderii ridicate a investitiilor in actiuni listate, insa actiunile acesteia raman in portofoliul ZF Agresiv, care are cel mai ridicat grad de risc, dar care ar trebui sa aduca pe termen lung si cele mai mari randamente. In schimb actiunile SIF Muntenia, care au ramas doar in portofoliul ZF Moderat, societatea avand mai putine plasamente pe Bursa, iar actiunile acesteia au inregistrat variatii mai reduse ca amplitudine fata de celelalte SIF-uri in ultimii ani.
Datorita evolutiilor din acest an, actiunile Rompetrol Rafinare si Zentiva (SCD) aceste au ajuns la ponderi importante in portofoliul ZF Moderat, in timp ce Banca Transilvania a ajuns la o pondere redusa din cauza scaderii abrupte de la inceputul anului dupa o absenta de cateva luni de pe piata. Ponderile acestora au fost reechilibrate pentru o diversificare mai buna a portofoliului.
De regula reechilibrarea portofoliului poate fi o arma cu doua taisuri, pentru ca inseamna renuntarea la actiunile care au avut performante mai bune in favoarea unora care au avut in trecut rezultatele mai slabe.
La portofoliul ZF Moderat, care avea pana acum o pondere ridicata a sectorului financiar, au fost adaugate si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, iar portofoliului ZF Agresiv au fost adaugate actiunile fondului STK Emergent, care detine investitii in actiuni listate si pe piata imobiliara.
"Tranzactiile" de modificare a portofoliilor au fost facute la preturile de inchidere de ieri. Portofoliile ZF au fost lansate la inceputul acestei luni si reprezinta o simulare a trei strategii de investitii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO