Burse - Fonduri mutuale

Cresteri usoare, dar pe lichiditate in scadere

10.03.2005, 00:00 21



Piata si-a mai revenit ieri, cele mai multe din actiunile tranzactionate inchizand pe crestere. Scaderile importante din sedintele anterioare nu a determinat totusi si o intrare mai puternica a investitorilor mari pe Bursa.



Indicii BET si BET-C au inregistrat aprecieri usoare, de sub 1%, dar lichiditatea la nivelul pietei a fost in scadere fata de sedinta precedenta. Tranzactiile cu actiuni listate pe Bursa au insumat 232 de miliarde de lei (6,4 milioane de euro).



"De regula, investitorii sofisticati iau o pozitie de asteptare pe scadere, pana cand se stabilizeaza piata. Dar au fost investitori mari pe piata in ultimele sedinte. Numai ca investitorii mari care sunt prezenti pe piata de capital de la noi nu sunt atat de mari pe cat cred unii. Iar investitorii mari care au fost prezenti in aceasta perioada nu au cumparat atat de agresiv ca la inceputul anului", a precizat Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SSIF Broker.



El considera ca este posibil ca piata sa mai creasca si azi, dar in sedintele urmatoare nu este exclus sa mai apara din nou alte scaderi. "In opinia mea, piata per ansamblu si-a terminat potentialul de crestere pe termen scurt. E posibil sa se mai corecteze putin, dupa care o sa se stabilizeze o perioada ceva mai lunga de timp. Salvarea in piata poate veni doar din partea noilor emitenti despre care se vorbeste ca urmeaza sa fie listati. Iar cand vor fi listate companiile precum Transelectrica, acest eveniment va determina alte scaderi importante pentru companiile mari care se afla pe piata in aceste momente", spune Chis.



Brokerii considera ca perioada slaba pentru Bursa este determinata si de faptul ca nu mai vin informatii pozitive atat la nivel macroecomic, cat si din partea emitentilor. "Au crescut mult prea mult intr-un interval de timp destul de scurt. Si in prezent nici nu mai sunt stiri pozitive prin care sa se justifice eventuale alte cresteri importante. Mai mult, toata lumea se asteapta ca o parte importanta din companiile listate sa raporteze rezultate slabe dupa primul trimestru, in conditiile in care aprecierea leului a dat peste cap exportatorii", afirma Chis.



In acelasi timp, fondurile straine de investitii, care anima cu adevarat tendinta din piata, fac investitii pe termene mai lungi. "Iar investitorii romani, cei care speculeaza castigurile pe termen scurt, si-au cam blocat conturile dupa miscarile de la inceputul anului, cand ieseau de pe o actiune, intrau pe alta si tot cumparand pe maxime, normal ca nu le convine sa vanda acum cand piata a scazut", a comentat Chis.



Cu actiunile Impact s-a realizat ieri o tranzactie speciala prin care s-a transferat un pachet de 5 milioane de actiuni la pretul de 7.550 lei/actiune, egal cu cotatia maxima atinsa ieri de Impact in piata. Operatiunea a insumat 37,7 mld. lei (peste un milion de euro). Ultima tranzactie din piata s-a realizat la 7.450 lei/actiune, in scadere cu 2%.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inchis la 1.100 lei/actiune, acelasi pret de la finele sedintei precedente, in timp ce titlurile Petrom au urcat cu 0,2%, la 4.540 lei/actiune.



Piata RASDAQ



Sedinta de tranzactionare de ieri de pe bursa electronica RASDAQ s-a ridicat peste media ultimei perioade, din punct de vedere al lichiditatii, cu un rulaj de 50,5 mld. lei (1,4 mil. euro).



Capul de afis l-a tinut tranzactia Deal cu titluri Asirom Bucuresti, prin care s-a transferat un pachet de 5 milioane de actiuni, reprezentand aproximativ 0,7% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a realizat la pretul de 5.100 lei/actiune, cu 3% peste pretul pietei. Valoarea tranzactiei a fost de 25,5 mld. lei (710.000 de euro).



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat prima crestere dupa seria de evolutii slabe din ultima vreme. Dupa ce in prima parte a sedintei de tranzactionare pretul a scazut la 3.600 lei/actiune, cumparatorii au devenit mai activi pe piata, urcand pretul la 3.850 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost de 3.840 lei/actiune, in crestere cu 3.8% fata de sedinta precedenta. Rulajul realizat de titlurile Socep s-a apropiat de 3 mld. lei (83.000 de euro).



Titlurile Rompetrol Bucuresti (VEGA) au inregistrat, la randul lor, o apreciere de 2,4%, in conditiile unei lichiditati scazute, valoarea totala a tranzactiilor fiind de doar 285 de milioane de lei (8.000 de euro). Ultima cotatie pentru titlurile VEGA a fost de 650 lei/actiune.



O usoara crestere s-a consemnat si pentru titlurile producatorului bucurestean de medicamente Biofarm, care au castigat 2,6% fata de sedinta de tranzactionare precedenta. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 5.078 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depasit un miliard de lei (27.500 de euro).



"Majoritatea actiunilor cu lichiditate ridicata s-au stabilizat", a declarat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest. "Preturile sunt insa mici fata de maximele din acest an, principalele actiuni inregistrand scaderi de 25-30%", a mai precizat el.



De la inceputul lunii februarie, actiunile Socep s-au depreciat cu 26%, de la 5.200 lei/actiune la 3.840 lei/actiune, iar titlurile Braiconf au pierdut in ultima luna 23%, dupa ce la inceputul lui februarie trecusera de 100.000 lei/actiune.



Tot in sedinta de ieri s-au inregistrat doua tranzactii cu titlurile societatii Sanifarm, prin care s-au transferat doua pachete de 7,3%, respectiv 7,1% din actiuni. Tranzactiile s-au realizat la pretul de 3.000 lei/actiune, valoarea lor depasind 2,7 mld. lei (75.000 de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO