Burse - Fonduri mutuale

Cu o piaţă financiară anemică, economia se va finanţa tot mai greu

Autor: Andrei Chirileasa

04.10.2012, 00:08 356

Ieşirea olandezilor de la ING de pe bursa de la Bucureşti aduce în faţă din nou nivelul slab de dezvoltare al pieţei financiare din România, unde băncile deţin în continuare monopolul, în timp ce bursa, fondurile mutuale şi de investiţii, companiile de asigurări şi fondurile de pensii nu au reuşit să se impună ca alternative de finanţare pentru economie.

Asta face ca în prezent, când băncile străine îşi restrâng expunerile pe România, companiile locale să nu aibă surse de finanţare.

În prezent, activele sistemului bancar se ridică la peste 90 de miliarde de euro, în timp ce activele cumulate ale celorlalte entităţi care compun piaţa financiară (companii de asigurări - 4 miliarde de euro, fonduri de investiţii - 2,2 mld. euro, fonduri de pensii - 2 mld. euro, portofoliile reale ale investitorilor de pe bursă 2,8 mld. euro) totalizează în jur de 11 miliarde de euro.

Desigur, capitalizarea bursieră a companiilor locale este de circa 13,4 mld. euro, dar majoritatea este imobilizată, neavând o valoare reală în finanţarea economiei, free-float-ul fiind de circa 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO