Burse - Fonduri mutuale

Cum mai stau fondurile de pensii private obligatorii la care aţi subscris

Scăderile de pe burse au muşcat şi din fondurile de pensii. Aveţi pensia la ING, Allianz, Generali sau Alico? Vedeţi aici ce pierderi v-a adus criza datoriilor suverane

Autor: Roxana Pricop

04.10.2011, 00:08 4718

Cel mai dificil trimestru pentru burse de la căderea Lehman Brothers, cu scăderi şi de 30% ale indicilor europeni, au afectat şi randamentele fondurile locale de pensii, care au raportat scăderi de până la 2% în ultimele trei luni.

Deşi investiţiile în acţiuni reprezintă circa 13% din averea de peste 5,3 mld. lei a fondurilor de pensii obligatorii, aces­tea au fost suficiente pentru a anula randamentele pozitive aduse de titlurile de stat, obligaţiuni sau depozite şi pentru a le aduce primele pierderi trimestriale de la lansarea celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat.

"Situaţia pe pieţele de acţiuni este extrem de dificilă. Faptul că doar 13% din active sunt investite în acţiuni a protejat fondurile de scăderi. În Marea Britanie sau SUA, fondurile de pensii pot investi în acţiuni şi 50% din active, iar pierderile sunt mult mai mari", a spus Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

Cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii erau acţiunile româneşti la finele primului semestru.

Cum au evoluat portofoliile fondurilor de pensii în primul semestru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO