Burse - Fonduri mutuale

Cumpararile in marja trebuie raportate

13.06.2007, 18:45 35

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a precizat ieri pentru ZF ca brokerii au obligatia sa raporteze lunar tranzactiile in marja realizate cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti. Cumpararile in marja reprezinta achizitii de actiuni finantate partial cu bani imprumutati de la broker.
BT Securities Cluj-Napoca anuntase la finalul saptamanii trecute ca va derula incepand de luni cumparari in marja, fiind prima societate care a facut un astfel de anunt. Ulterior reprezentantii SSIF Broker, tot din Cluj, au afirmat ca au acordat de mai mult timp imprumuturi clientilor pentru cumpararea de actiuni.
Pe de alta parte, din declaratiile CNVM reiese ca astfel de tranzactii nu au avut loc la Bursa, cel putin pana la finalul lunii trecute.
"Conform Regulamentului 32 pe 2006 cumpararile de actiuni in marja trebuie raportate CNVM in maximum zece zile de la incheierea lunii pentru care se face raportarea. Pana acum nu s-a raportat nimic pentru ca astfel de tranzactii tocmai au inceput", a declarat ieri Luminita Ciocan, seful directiei de relatii publice a CNVM. Ea a mai spus ca CNVM nu poate sa dezvaluie numele societatii sau societatilor care au demarat astfel de operatiuni.
"Am acordat credite clientilor, chiar la finalul anului trecut pentru subscrierea in oferta publica a Alumil. Ma surprinde ce spune CNVM pentru ca le-am trimis atunci contractele de imprumut", spune Petru Prunea, presedintele Broker. "Nu exista totusi o filiera bine pusa la punct de raportare pe acest subiect", a adaugat el.
Oferta Alumil a fost suprasubscrisa de circa 15 ori, CNVM suspectand atunci ca unii investitori au subscris fara a avea toti banii in cont, insa unii dintre ei au luat credite de la brokeri pentru a subscrie mai multe actiuni.
Prunea a precizat ieri ca urmeaza sa raporteze CNVM o serie de alte contracte recente de imprumut, urmand sa comunice si investitorilor de la Bursa, unde este listata, faptul ca realizeaza astfel de operatiuni.
Demararea cumpararilor in marja ar putea avea pe termen mediu un efect pozitiv atat asupra lichiditatii de la Bursa de Valori, cat si asupra cotatiilor actiunilor, in conditiile in care dispunand de aceiasi bani, investitorii vor putea cumpara mai multe actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO