Burse - Fonduri mutuale

Cutremurul din Japonia se simte şi pe Bursă. Azi, o nouă replică

Cutremurul din Japonia se simte şi pe Bursă. Azi, o nouă replică

Autor: Stefan Musgociu

13.03.2011, 23:45 36

Bursa ascăzut vineri cu 1,02%, urmând linia des­cen­dentă a pieţelorex­terne, după cutremurul din Japonia, iar bro­kerii cred că uniispeculatori au marcat şi o parte din profituri şi, toto­dată, audus lichiditatea uşor peste rula­jul de joi.

Un cutremur cumagnitudinea de 8,9 grade s-a produs vineri în largul coastei denord-est a Japoniei, fiind cel mai puternic din ultimii 140 de ani.Numeroase fabrici de automobile şi electronice au fost închise decompaniile japoneze, iar porturile de pe coasta de est au fostaruncate în haos. Mai multe centrale nucleare şi rafinăriipetroliere au fost închise. Dezastrul din Japonia a amplificataversiunea la risc a investi­torilor, care era deja pe creşteredupă ce în şedinţa de joi pe piaţa din SUA indicele Dow JonesIndustrial Average a coborât sub nivelul psiho­logic de 12.000 depuncte.

"Toţi aceşti factorinegativi au făcut să apară şi pe bursa de la noi o serie devânzători dornici să marcheze o parte din profituri după creşteriledin ultima pe­rioadă. Mărimea ordinelor ne face să cre­dem că lavânzare au fost mai mult spe­culatori decât investitoriinsti­tu­ţionali, ei vânzând în speranţa de a cum­păra mai josacţiunile", a declarat Ga­briel Morariu, broker la BTSe­curities.

Ultimele operaţiuni cucele mai lichide zece titluri analizate de indicele BET au fostrealizate la preţuri în scădere pe medie cu 1,8%. Titlurile celorcinci societăţi de investiţii finan­ciare (SIF) au înregistratcorecţii mai vizibile şi au coborât pe medie cu 1,94%.

Raportat la nivelurilede la finalul anului trecut, indicele BET este în creştere cu10,1%, iar indicele BET-FI se plasează cu 13,6% mai sus.

"Nu au apărut rulajeridicate decât pe un număr restrâns de acţiuni, deoarece pe BVBpentru a specula anumite oscilaţii ai nevoie de un rulaj suficientde mare", a mai spus Morariu. Cea mai recentă tranzacţie cutitlurile SIF Oltenia a fost realizată la 1,49 lei, preţ în scăderecu 2,61%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au ajuns la 0,602lei, cotaţie în creştere cu 0,33%.

Exceptând titlurileFP, doar şapte acţiuni au încheiat ziua în creştere însă pe rulajefoarte reduse.

Cele mai marioperaţiuni dintre aceste acţiuni au fost înregistrate de Ropharma(RPH) - 134.000 de lei şi Alro (ALR) - 106.000 de lei. Cotaţiatitlu­rilor Ropharma a crescut nesemni­fi­cativ, cu 0,12%, la 0,82lei, iar acţiunile Alro au avansat cu 3,73%, la 3,89lei.

Pe piaţa Rasdaq,tranzacţiile au cu­mulat doar 421.000 de lei, valoare de peste treiori mai redusă decât suma ope­raţiunilor din sesiunea anterioară,de 1,4 mil. lei.

Titlurile Armax Gaz(ARAX) au fost cele mai lichide, cu tran­sferuri de aproape 110.000de lei. La finalul sesiunii, aceste acţiuni erau co­tate la 0,1505lei, preţ cu 3,53% sub referinţă.

La finalul sesiunii dela Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%,linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Cen­tralăşi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,9%. Piaţa dinBulgaria consemna cel mai sever recul, de 2%, în timp ce bursa dinUngaria avansa cu numai 0,1%.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIFTransilvania (SIF3), care şi-a publicat pe bursă rezultatele dinprimele două luni ale anului. SIF a obţinut în două luni un profitnet de 24,2 mil. lei reprezentând circa o treime din câştigulanului precedent, de 66,9 mil. lei. Titlurile societăţii au închissăptămâna în coborâre cu 1,4%.
  • Titlurile ImpactBucureşti (IMP), care au înregistrat şi ieri o corecţie importantă,de peste 4% pe un rulaj mai ridicat decât de obicei. Ultimatranzacţie cu aceste acţiuni s-a realizat la un preţ de 0,4137lei/unitate, cu 16% sub maximul atins la începutulanului.
  • Evoluţia burselorinternaţionale după ce principalele pieţe europene au închissăptămâna cu scăderi de circa 1% ca urmare a dezastrului dinJaponia în timp ce bursa americană a crescut uşor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO