Burse - Fonduri mutuale

Date de referinta in valuri la SIF-uri

01.03.2004, 00:00 98

Azi este ultima zi in care se pot cumpara actiuni SIF Banat-Crisana pentru a beneficia de dividende, miercuri va veni randul SIF Muntenia, iar ultima data la care actiunile SIF Transilvania sunt purtatoare de dividend este vineri 5 martie.
Scaderi bruste ale actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF) sunt de asteptat dupa aceste date, dar si o crestere a tranzactiilor speculative din cauza investitorilor care vor dori sa beneficieze, cu aceiasi bani, de dividende de la mai multe SIF-uri.
Cumpararea actiunilor SIF pentru dividende nu a fost cea mai fericita idee anul trecut. Anul trecut investitorii au avut de asteptat aproape 12 luni pentru a beneficia de castigul din dividende la SIF-uri. Si asta nu pentru ca SIF-urile ar fi platit dividendele tarziu, ci pentru ca pretul actiunilor si-a revenit foarte greu. "Actiunile SIF Moldova, de exemplu, erau cotate anul trecut la 3.000 de lei inainte de data de referinta si au atins din nou acest pret abia la finalul anului, dividendul fiind singurul castig al investitorilor pe aceasta perioada," comenteaza Grigore Chis, director de operatiuni la SSIF Broker din Cluj-Napoca.
SIF Banat-Crisana, cotata la 4.900 lei/actiune va distribui in acest an un dividend net de 480 lei/actiune, ceea ce inseamna un castig adin dividende mai mic de 10%.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor SIF-urilor a urcat vineri cu 0,5%, in conditiile in care SIF Transilvania si SIF Muntenia au fost suspendate de la tranzactionare. Banat-Crisana si Muntenia au urcat cu cate 50 de lei, iar Moldova a ramas la valoarea anterioara, 3.150 lei/actiune.
Investitorii s-au grabit sa vanda vineri in profit actiunile Azomures subscrise la 1.000 de lei, dupa operarate majorarii de capital, astfel ca pretul titlurilor de pe piata a inregistrat o noua scadere. Actiunile Azomures au pierdut aproape 20% saptamana trecuta si au ajuns vineri la 3.400 lei/actiune. Titlurile producatorului de ingrasaminte au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de aproape 14 miliarde de lei.
Cele doua banci au incheiat saptamana cu cresteri usoare. BRD a castigat 1,2% si a ajuns la 26.300 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au ajuns la 5.750 lei/actiune, in cerstere cu 0,9% fata de joi. Cea mai mare companiei cotata, Petrom a inchaiat sedinta de 1.650 lei/actiune, pret identic cu cel anterior.



BET a ramas si fara Terapia
Actiunile Turbomacanica au luat locul actiunilor producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca in calcului principalului indice al Bursei de Valori Bucuresti, BET dupa delistarea actiunilor producatorului de medicamente. Turbomacanica va avea o pondere de 3,35% in formula de calcul a indicelui. Indicele cuprinde cele mai impornate zece companii de la categoria I a pietei, dar brokerii spun ca dupa delistarea Arctic si a Terpia la Bursa nu mai exista zece companii reprezentative. Cele mai mari companii de pe piata au o influenta de apropae trei patrimi in calcului indicelui, iar valoarea  ar fi fost si mai mare daca ponderea unei companii nu ar fi fost limitata la 25%. Aceasta este, de altfel  pondera Petrom si cea a BRD, in timp ce Banca Transilvania are o pondere de 23,2%. "Indicele nu mi se pare reprezentativ. De fapt pe piata romaneasca de capital nu sunt multe companii reprezentative," este de parere Grigore Chis, director de operatiuni la SSIF Broker din Cluj-Napoca. Ultimele companii intratre in BET in locul Terapia si Arctic sunt Turbomacanica si Rulmentul, iar o companie mai veche inclusa in indice, Otelionox a inregistrat in ultimele doua luni doar trei zile de tranzactii.



Piata Rasdaq
In sedinta de vineri s-au realizat transferuri de 29,8 miliarde lei, din aceasta valoare, 23,9 miliarde lei reprezentand actiunile transferate in cadrul a cinci  oferte publice de cumparare.
Cea mai mare tranzactie in cadrul ofertelor publice derulate a implicat actiunile societatii Romaqua Group Borsec  si a valorat peste 12 miliarde lei. Un pachet de peste 5,3 milioane actiuni, reprezentand aproximativ 2% din capitalul societatii, a fost cumparat de Romaqua Holdings la un pret de 2.261 lei/actiune. Valoarea nominala a uneia actiuni este de 25.000 lei. Actiunile societatii Promex Braila, au facut obiectul unei alte oferte publice importante, in acest caz valoarea tranzactiilor fiind de 9,1 miliarde lei. Grupul Uzinsider a achizitionat  139.104 actiuni, aproximativ 2,3% din capitalul social, la un pret de 65.988 lei/actiune. Cele doua societati vorn fi delistate de pe piata Rasdaq.
Exceptand ofertele publice, sedinta de vineri s-a caracterizat printr-o lichiditate redusa, situatie care s-a reflectat si in evolutia indicilor care urmaresc evolutia companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq. Toti cei trei indici au inregistrat corectii negative, cea mai mare scadere, de 1,02% consemnand-o RAQ - I, indicele care urmareste evolutia companiilor cotate la categoria I.
La categoria de baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut societatii Uzinexport Bucuresti cu operatiuni in valoare de 1,6 miliarde lei. Pretul a oscilat intre 14.000  si 14.500 lei/actiune, valoarea maxima fiind si cotatia la care titlurile Uzinexport au incheiat ziua. Cotatia medie a coborat cu 2,62%. In ultimele saptamani, fondul  austriaca Hyposwiss Danube Tiger a achizitionat actiuni Uzinexport, ajungand sa detina o participatie de peste 8,8% .
Un pachet reprezentand peste 8% din actiunile comerciantului cu amanuntul Librarul Oradea, a fost transferat la un pret de 3.000 lei/actiune, valoarea tranzactiiei fiind de 295 milioane lei. Cotatia medie nu a inregistrat modificari comparativ cu valoarea din sedinta precedenta.
Actiunile Hidrotehnica Vaslui, societate care ofera servicii de irigatii, au fost tranzactionate la un pret record de 15.000lei/actiune, in crestere medie cu 20% comparativ cu valoarea anterioara. Singura tranzactie derulata cu tilurile respective a valorat 88 milioane lei.
SIF Oltenia a fost raportata vineri cu o detinere de 6,8% din actiunnile Argus Constanta, dupa ce anuntase cu o zi ineinte ca a cumparat de pe piata un pachet de 2,7%. Actiunile Argus sunt suspendate de la tranzactionare pentru divizarea valorii nominale a actiunilor.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO