Burse - Fonduri mutuale

De ce nu este nicio companie din IT pe Bursa de la Bucuresti

De ce nu este nicio companie din IT pe Bursa de la Bucuresti

Marius Ghenea, proprietarul FiT Distribution

06.05.2010, 23:01 28

Companiile din sectorul tehnologiei informatiei (IT) sunt destulde putin cunoscute pe plan local, deoarece lucreaza preponderentpentru clienti straini, iar cele mari, care au branduri puternice,se descurca pe cont propriu si nu au nevoie de finantare de peBursa, spune Marius Ghenea, proprietarul distribuitorului deproduse IT&C FiT Distribution.

"Este pacat ca nu avem companii din IT listate la Bursa.Problema este ca aceste companii au un awareness destul de mic pepiata locala. Aceste firme lucreaza foarte mult cu parteneristraini din vestul Europei sau Statele Unite, producand softwaresau generand tehnologie pentru aceste piete. Deci, sunt foarteputin cunoscute in Romania", a declarat Marius Ghenea, prezent ierila deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa. El ainfiintat acum 15 ani compania Flamingo impreuna cu doiprieteni.

In privinta companiilor care au dezvoltat branduri cunoscute,Ghenea crede ca daca nu au fost listate pana acum inseamna caactionarii lor nu au avut nevoie de capital pentru continuareadezvoltarii afacerilor si nu au dorit cedarea unui pachet deactiuni, aspecte care motiveaza un proces de listare.

El spune ca a luat in calcul listarea FiT Distribution, darproiectul a fost amanat din cauza crizei, care a determinat oscadere puternica a pietei de produse IT, cu toate ca segmentulonline a inregistrat o crestere. Ghenea spune insa ca procesul arputea fi reluat cand economia va reintra pe crestere, dar ca are invedere si alte optiuni, cum ar fi intrarea unui investitor privatin actionariat.

Grupul detine, pe segmentul IT, magazinele online PCfun.ro,ElectroFun.ro, 24PC.ro si shopIT.ro, precum si site-urilewww.floridelux.ro si site-ul sezonier www.brazidecraciun.ro,detinute de compania Gravity Design, la care Ghenea a preluatparticipatii majoritare la sfarsitul anului trecut.

Ghenea a mai povestit ca a inceput sa investeasca pe Bursa in2001, dupa primul sau exit (din retailerul Flamingo), si ca in 2007si-a lichidat cea mai importanta parte a portofoliului pentru ainvesti in start-up-uri (companii aflate in prima faza dedezvoltare).

"Dupa primul exit, o parte din capital am investit-o pe Bursa.As fi inceput mai devreme, dar cand esti antreprenor e normal sareinvestesti in propriul bursiness. Am fost destul de activ peBursa pana in 2007, iar la momentul respectiv am decis sa lichidezo parte din portofoliu si am investit in companii mici. Nu amrenuntat complet la Bursa, dar in prezent investitiile mele suntfoarte mici, portofoliul fiind compus din banci, companiifarmaceutice si companii din sectorul petrolier", a declarat ieriGhenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO