Burse - Fonduri mutuale

Demisia Guvernului a tras in jos Bursa

08.07.2005, 18:49 9

Lichiditatea din piata a crescut usor in sedinta de tranzactionare de ieri, stirile privind demisia Guvernului determinand o inmultire a ordinelor de vanzare din partea investitorilor, mai ales in a doua jumatate a zilei.

Tonul scaderilor l-au dat ieri SIF-urile, care au pierdut in medie 2,55% pe fondul unei lichiditati in crestere. Cumpararile de pe Petrom au compensat insa vanzarile de pe SIF-uri si au facut ca piata sa inchida sedinta la un nivel superior celui din sedinta precedenta, desi pe final a inregistrat o scadere mai accentuata. Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor listati la Bursa de Valori, a avansat cu 0,26% fata de sedinta precedenta.

"Scaderile inregistrate ieri de actiunile SIF se leaga de proiectul privind majorarea pragului de detinere la 1%, proiect care trece pe planul secund o data cu demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Alta motivatie pentru aceste deprecieri nu exista, avand in vedere ca rezultatele SIF sunt peste asteptari", a comentat Octavian Molnar, presedin-tele societatii IFB Finwest din Arad.

"Stirile aparute pe parcursul zilei in legatura cu demisia Guvernului au determinat, cum era de asteptat, o crestere a vanzarilor de actiuni din partea investitorilor. SIF-urile au inregistrat cele mai mari scaderi, deoarece sunt societati cu lichiditate mai ridicata. In urmatoarele zile piata va intra probabil pe un trend descendent, cauzat de incertitudinile privind alegerile anticipate, iar evolutia pietei in pe-rioada urmatoare va fi influentata de evolutia situatiei politice", a explicat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest din Oradea. Efectul atentatelor teroriste de la Londra ar putea sa se simta si pe piata de capital interna. "O mica influenta asupra evolutiei pietei au avut si evenimentele de la Londra", a precizat Rusu.

Actiunile companiei petroliere Petrom au invins trendul de scadere din piata, reusind sa creasca pentru a patra zi consecutiv. Pretul de inchidere al titlurilor Petrom a fost ieri de 0,432 lei/actiune, cu 2,4% peste nivelul inregistrat la finele sedintei precedente. O crestere semnificativa

s-a inregistrat si la nivelul valorii tranzactionate, care a depasit ieri 3,5 milioane de lei (0,97 milioane de euro), reprezentand mai mult de o treime din rulajul total din piata.

Al doilea emitent din punct de vedere al rulajului a fost ieri SIF Oltenia, cu transferuri de peste 2 milioane de lei (0,55 milioane de euro).

Actiunile SIF Oltenia au inregistrat si cea mai mare scadere dintre titlurile celor cinci societati de investitii financiare, inchizand la cotatia de 1,24 lei/actiune, in coborare cu 3,9%.

Printre principalii perdanti s-a numarat si SIF Moldova, care a pierdut 3,7% la nivelul pretului de tranzactionare, atingand in final nivelul de 1,04 lei/actiune. Rulajul titlurilor SIF Moldova a fost de 1 mil. lei (0,28 mil. euro). Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact au pierdut ieri 3,1%, inchizand sedinta la nivelul de 0,378 lei/actiune. Transferurile cu titluri Impact au insumat 0,3 mil. lei (83.400 de euro).



Sedinta de tranzactionare de ieri de pe RASDAQ a adus o crestere usoara a lichiditatii din piata, valoarea totala a tranzactiilor depasind 0,95 milioane de lei (266.400 de euro).



Cel mai tranzactionat emitent in cadrul sedintei de ieri a fost producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, ale carui actiuni au facut obiectul unor transferuri in valoare de aproape 0,37 milioane de lei (peste 0,1 milioane de euro). Actiunile transfe-rate ieri reprezinta 0,38% din capitalul social al companiei.

Pretul de tranzactionare a inre-gistrat o evolutie pozitiva, atingand pe parcursul sedintei un nivel maxim de 0,36 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Cursul mediu al titlurilor Biofarm a inregistrat astfel o apreciere de aproape 5,8% comparativ cu sedinta precedenta.

In ultimele patru sedinte de tranzactionare, actiunile Biofarm au castigat 15%. Conform celei mai recente raportari catre RASDAQ, actio-narii semnificativi ai producatorului de medicamente sunt compania Health Sciences Group, cu 13,51% din actiuni, Robert William Ferran, cu 5,01% din actiuni, si SIF Oltenia, care controleaza 10,29% din capitalul social.

Printre emitentii mai intens tranzactionati in cadrul sedintei de ieri se numara si societatea Comcereal Constanta, ale carei actiuni au realizat ieri un rulaj de 39.000 de lei (10.800 de euro). La nivelul cursului, titlurile Comcereal Constanta au avut o evolutie spectaculoasa ieri, inchizand la pretul de 14,5 lei/actiune, cu 13,6% peste nivelul inregistrat la finele sedintei precedente, dupa ce atinsesera un maxim de 15 lei/actiune.

Principalii actionari ai Comcereal Constanta sunt SIF Transilvania, cu 32,5% din actiuni, si Asociatia Salariatilor (PAS), care controleaza 29,6% din actiuni.

Tranzactii mai semnificative s-au realizat si cu actiunile societatii de asigurari Ardaf Cluj, care au realizat un rulaj de 21.000 de lei (5.800 de euro). Ultimul pret de tranzactionare pentru aceste titluri a fost de 0,259 lei/actiune, in urcare cu 0,4% fata de ziua precedenta.

Dintre emitentii de la categoria a II-a, cel mai tranzactionat a fost operatorul portuar Comvex Constanta, cu transferuri de 29.000 de lei (8.000 de euro). Desi au inchis sedinta la pretul maxim de 20 lei/actiune, titlurile Comvex au inregistrat o depreciere de 2,4%.

O contributie semnificativa la cresterea rulajului in sedinta de ieri a avut-o tranzactia speciala derulata cu actiunile societatii de asigurari Asirom, in valoare de 352.000 de lei (97.800 de euro). Transferul s-a realizat la pretul de 0,44 lei/actiune, peste pretul din piata, unde titlurile companiei de asigurari au inchis la 0,41 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO