Burse - Fonduri mutuale

Derivatele, gata de lansare la BVB

15.06.2007, 19:17 17

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va lansa in urmatoarele saptamani tranzactii cu contracte futures avand la baza actiunile tranzactionate pe piata si indicii proprii, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulile de tranzactionare pentru aceste instrumente.
"Am primit autorizarea CNVM pe prevederile privind piata produselor financare derivate si tin sa le multumesc pentru efortul pe care l-au facut. Cred ca ne vom incadra in termenul pe care ni l-am propus pentru lansarea derivatelor, adica iunie-iulie, Pana atunci va trebui sa mai facem o repetitie generala, sistemul de tranzactionare fiind pus la punct de mai bine de un an", a spus pentru ZF directorul general al Bursei, Stere Farmache.
Contractele futures au devenit din ce in ce mai populare intre investitorii romani in ultimii ani. Valoarea contractelor tranzactionate anul trecut la Bursa din Sibiu - singura piata pe care se pot tranzactiona astfel de contracte - a fost anul trecut de 2,77 miliarde de euro, de peste sase ori mai mult fata de 2005.
Contractele futures sunt contracte standardizate care presupun acordul dintre un cumparator si un vanzator de a transfera un activ (de exemplu un pachet de actiuni) la un anumit moment din viitor (scadenta) la un pret fix stabilit la momentul incheierii contractului.
De cele mai multe ori contractele futures nu presupun livrarea activului la scadenta, ci doar a diferentei dintre pretul de piata la acel moment si pretul la care a fost incheiat contractul. Cumparatorul castiga daca pretul de piata este mai mare la scadenta decat cel la care a achizitionat contractul. Vanzatorul castiga atunci cand pretul de piata este mai mic.
Primul contract futures care va fi lansat de Bursa de Valori Bucuresti va fi cel avand la baza indicele BET - considerat cel mai reprezentativ al Bursei si calculat in functie de evolutia celor mai mari zece actiuni. Acesta va fi urmat la scurt timp, conform directorului BVB, de contractul pe indicele BET-FI, care sintetizeaza evolutia celor cinci societati de investitii financiare.
Ulterior ar urma sa fie lansate si contracte futures pe actiuni individuale. "Avem in vedere si produse mai exotice", spune Farmache
Pana in prezent contracte futures se tranzactionau doar la Bursa din Sibiu, unde cele mai populare erau contractele pe actiuni SIF, mai ales datorita lichiditatii acestora pe piata de la Bucuresti. Bursa de Valori Bucuresti si piata de la Sibiu au intrat in competitie directa incepand de anul trecut, dupa ce actionarii nu s-au putut pune de acord in privinta unei fuziuni dintre cele doua piete.
Contractele futures sunt folosite pe de o parte de speculatori, care pot castiga mai mult de pe urma contractelor furures decat de pe urma cumpararii de actiuni datorita faptului ca pentru a achizitiona un contract futures pe un pachet de actiuni este nevoie doar de o fractiune din banii necesari pentru achizitia pachetului respectiv de actiuni. Riscul contractelor futures este mai mare, astfel ca si pierderile pe care investitorii le pot inregistra sunt mai mari.
Pe de alta parte, contractele futures sunt folosite de investitori pentru a se proteja impotriva riscului de scadere a actiunilor din portofoliu. Acestia pot vinde pe piata futures contracte pe actiunile pe care le detin in portofoliu, protejandu-se astfel de evolutia nefavorabila a pretului.
Bursa de la Bucuresti nu va percepe brokerilor pana la finalul anului, in scop promotional, comisioane pentru tranzactiile cu derivate si promite ca marjele (sumele pe care investitorii trebuie sa le depuna drept garantie pentru instrumentele cumparate) vor fi mai mici decat cele ale concurentei
"La stabilirea marjelor vom tine cont de mediul concurential, iar acestea vor fi probabil mai mici decat cele de la Sibiu", spune Farmache. La Bursa din Sibiu marjele - stabilite in suma fixa - reprezinta in jur de 15% din pretul actiunilor care stau in spatele contractului futures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO