Burse - Fonduri mutuale

Derivatele pe actiuni intra pe Bursa din 14 aprilie

03.04.2008, 20:04 41

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va lansa pe 14 aprilie instrumentele financiare derivate, avand ca activ suport actiunile a zece companii listate la BVB si cursurile de schimb leu/euro si leu/dolar.
Primele derivate pe actiuni de la BVB vor avea ca active suport titlurile celor cinci SIF-uri si pe cele ale Erste Bank (EBS), Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL).
"Lansarea contractelor futures, avand ca active suport actiunile tranzactionate pe piata spot precum si cursurile valutare EUR/RON si USD/RON, reprezinta parcurgerea unei noi etape in strategia Bursei de Valori Bucuresti de diversificare a gamei de produse oferita intermediarilor si investitorilor", a declarat Stere Farmache, presedinte si director general al BVB.
BVB a lansat primele instrumente derivate la jumatatea anului trecut, acestea avand drept active suport indicii BET si BET-FI. Aceste instrumente au fost insa extrem de putin tranzactionate, in ciuda faptului ca BVB nu a perceput comisioane din partea brokerilor pentru tranzactiile cu derivate.
Bursa nu va percepe tarife de tranzactionare pentru contractele futures pe actiuni si valute pana la sfarsitul lunii mai. De asemenea, BVB va oferi reduceri de comisioane pentru tranzactiile pe piata spot (de actiuni) societatilor de brokeraj care vor tranzactiona un numar minim de contracte pe piata derivatelor. Reducerile vor fi cuprinse intre 10% si 30% din valoarea facturilor lunare platite de brokeri pentru utilizarea sistemului de tranzactionare al BVB si vor fi aplicate pana la sfarsitul lunii iulie.
Contractele futures de la BVB vor avea scadenta in a treia zi de vineri a lunilor martie, iunie, septembrie si decembrie. Contractele avand ca activ suport Erste si Transgaz vor avea ca multiplicator 10 actiuni, cele pe Transelectrica, 100 de actiuni, cele pe SIF-uri, 500 de actiuni, iar contractele pe Petrom vor cuprinde 1.000 de actiuni.
Pana acum, doar Bursa din Sibiu oferea investitorilor posibilitatea de a realiza tranzactii cu instrumente derivate, avand ca activ suport actiuni listate la BVB, cele mai tranzactionate fiind contractele futures pe SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5).
Bursa din Sibiu ofera posibilitatea realizarii de tranzactii cu instrumente derivate, avand ca active suport 23 de actiuni listate la BVB si 4 actiuni listate pe piata RASDAQ, precum si pe rata dobanzii, cursurile de schimb si cotatia aurului. In primul trimestru al anului, pe Bursa din Sibiu s-au tranzactionat peste un milion de contracte futures, de aproape doua ori mai multe decat in perioada similara din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO