Burse - Fonduri mutuale

Dezastru pentru construcţiile de pe bursă: Cominco intră direct în faliment la o lună după ce Concefa Sibiu a intrat în insolvenţă

Dezastru pentru construcţiile de pe bursă: Cominco intră direct în faliment la o lună după ce Concefa Sibiu a intrat în insolvenţă

Autor: Andrei Chirileasa

13.04.2012, 00:05 2510

Compania de construcţii Cominco Bu­cureşti (COBS), controlată de omul de afaceri Cătălin Gemănar din Su­cea­va, a intrat direct în faliment, conform unei decizii a Tribunalului Bucureşti din data de 5 aprilie, care a fost publicată joi pe bursă.

Compania va fi lichidată, ceea ce înseamnă că activele companiei vor fi vân­dute, iar banii vor fi împărţiţi credi­to­rilor pentru stingerea datoriilor, iar dacă va mai rămâne ceva, diferenţa va fi îm­părţită între acţionari. Este posibil însă ca în urma lichidării acţionarii să nu mai primească nimic, având în vedere că cea mai mare parte a activelor o reprezintă crean­ţele, adică sume pe care compania le are de primit de la clienţi, care vor fi greu de recuperat.

Anunţul falimentului Cominco vine la doar o lună după ce Concefa Sibiu (COFI), o altă companie listată din sec­to­rul construcţiilor, a intrat în insol­ven­ţă. Şi la Concefa situaţia este complicată, iar ac­ţionarii ar putea rămâne fără banii in­vestiţi. Cominco era una dintre cele mai mari companii de construcţii listate la bursă şi a avut profit în fiecare an, cel puţin pe hârtie, deşi marjele au fost întotdeauna foarte mici. În 2007, anul de vârf al bursei, dar şi al pieţei imobiliare din România, Cominco ajunsese la afa­ceri record de 231 mil. lei (69 mil. euro). Tot atunci, capitalizarea com­pa­niei de­pă­şea 60 mil. euro, iar în acţio­na­riatul companiei intrau şi investitori străini.

Prăbuşirea sectorului imobiliar şi a sectorului construcţiilor a afectat pu­ternic şi afacerile Cominco, în 2010 com­pania raportând vânzări de 102 mil. lei (24 mil. euro), de peste două ori mai mici decât în 2007. Cu toate astea, com­pania avea în continuare profit.

În primul semestru din 2011, afa­cerile Cominco au continuat să scadă, cu 35% faţă de perioada similară a lui 2010, la 25 mil. lei (6 mil. euro), iar contul de lichidităţi al companiei avea un sold ne­gativ de 19 mil. lei (4,4 mil. euro). Cu alte cu­vinte, compania avea de returnat bani băncilor.

Datoriile pe termen scurt erau de circa 44 mil. lei, sume datorate în special fur­ni­zorilor, dar şi clienţilor care au plătit avan­suri companiei pentru diferite lu­crări, la care se adăugau datorii pe ter­men lung de 14,2 mil. lei. La rândul ei, com­pania avea de recuperat circa 44,5 mil. lei de la clienţi.

Anul trecut Cominco a realizat o majorare de capital prin care a reuşit să atragă circa 4 mil. lei de la ac­ţio­nari. La ultimul preţ de pe bursă, în­trea­ga com­pa­nie este evaluată la doar 4,9 mil. lei.

Acţiunile Cominco au fost suspen­date de la tranzacţionare de pe piaţa RASDAQ la cererea companiei şi pro­babil că vor fi retrase de tot de pe bursă.

La finalul lunii martie, Sorin Apos­tol, al doilea acţionar al Cominco, a vân­dut un pachet de 13,8% din acţiuni firmei de brokeraj Swiss Capital pentru 700.000 de lei. Apostol deţine 48% din acţiunile Swiss Capital unde este asociat cu Bog­dan Juravle, unul dintre cei mai pu­ter­nici bro­keri locali. După tran­zacţie, Sorin Apos­tol a mai rămas cu circa 7% din ac­ţiu­nile Cominco.

Un alt acţionar semnificativ al Co­min­co este Florin Rusu, cu 13,3% din ac­ţiuni. Printre acţionari se numără şi fon­duri de investiţii. De exemplu, fon­dul BT Maxim deţinea la jumătatea anului tre­cut aproape 5% din acţiunile com­paniei.

Şi la Concefa au rămas captive fon­duri de investiţii locale şi străine. De exem­plu, fondurile administrate de ING au cumpărat în 2011 circa 5% din ac­ţiunile companiei, iar printre acţio­nari se numărau şi americanii de la Artio.

O altă companie din sectorul con­strucţiilor care a suferit puternic în ul­timii ani este Comnord Bucureşti (COSC), controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu. Comnord a ajuns de la afa­ceri de 78 mil. euro în 2007 la mai puţin de 2 mil. euro anul trecut. Valoa­rea companiei pe bursă a scăzut astfel la doar 2,7 mil. euro de la peste 150 mil. euro în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO