Burse - Fonduri mutuale

Dividendele vor fi platite si in timpul anului

28.07.2006, 19:50 13

Firmele ar putea distribui dividende catre actionari chiar din timpul exercitiului fiscal, prevedere care este in vederea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru 2008, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica.
Noul Cod fiscal stabileste posibilitatea platii impozitului pe profit anticipat doar pentru institutiile bancare, pornind de la rezultatele exercitiului financiar precedent, regularizarea urmand sa fie realizata in aprilie a urmatorului an. Aceasta prevedere va fi extinsa din 2008 si la societatile comerciale.
"In aceste conditii, analizam posibilitatea de a permite societatilor comerciale sa distribuie dividende in timpul anului, solicitare foarte des intalnita in discutiile cu mediul de afaceri", a spus Doica.
El a explicat ca o astfel de modalitate ar avantaja si bugetul de stat, intrucat incasarile din impozitele aferente dividendelor s-ar realiza esalonat pe parcursul unui an si nu intr-o perioada scurta, cum este in prezent.
Totodata, MFP are in vedere eliminarea conditionarii deductibilitatii cheltuielilor de transport si cazare in functie de obtinerea de profit.
Prin normele de aplicare a Codului fiscal, Finantele vor stabili si sectoarele din economie care vor putea emite facturi simplificate. MFP intentioneaza sa publice normele de aplicare ale noului Cod fiscal pana la data de 15 octombrie.
Codul fiscal a fost adoptat de Parlament, la inceputul lunii iulie. Printre prevederile incluse in actul normativ se numara introducerea impozitului gradual pentru IMM-uri, aplicarea unui impozit de 3% pe valoarea tranzactiei imobiliare si renuntarea la taxa de timbru, diferentierea impozitului pentru tranzactiile de pe piata de capital sau impunerea unei accize minime de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO